Gazdaság

67 dollárról tovább drágulhat az olaj

Miután pénteken az energiahordozó ára rövid időre átlépte a rekordnak számító hordónkénti 67 dollárt , a szakértők arra számítanak, hogy a héten tovább erősödhet a kőolaj ára az ellátás bizonytalanságai miatt.

Az előző napokhoz hasonlóan pénteken is nagy volt a forgalom a New York-i árupiacon (NYMEX), ahol a hétvége, és több olajfinomító leállása miatt a befektetők folytatták vásárlásaikat.

Pénteken a NYMEX-en a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 1,06 dollár emelkedéssel 66,86 dolláron fejezte be a napot, miután 67,10 dolláron is állt. A WTI ára a héten mintegy 3 dollárral emelkedett és 21 dollárral haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A NYMEX-en az ólmozatlan motorbenzin amerikai gallonja (=3,78 liter) 5,50 cent erősödéssel 2,0048 dolláros történelmi csúcson zárt, de napközben ennél magasabban, 2,0145 dolláron is állt. Egy éve 1,3468 dolláron volt. A benzin áremelkedésében szerepet játszott, hogy a héten a BP és a ConocoPhillips állított le egy-egy olajfeldolgozót az Egyesült Államokban, pénteken pedig hasonló lépésre kényszerült a Premcor.

Erősítette a benzin árát az amerikai energiaügyi hivatalnak (EIA) az a szerdai bejelentése, hogy az augusztus 5-én záródott héten az amerikai benzintartalék már a hatodik egymást követő héten csökkent, 2,1 millió hordóval 203,1 millió hordóra, míg az elemzők szerényebb, 1,9 millió hordó visszaesést vártak.

A héten összességében árdrágító tényező volt még a Közel-Kelet, ahol Irán felújította nukleáris programját, miközben nőtt a terrorizmus veszélye Szaúd-Arábiában, amely a világ első számú olajexportálója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik