Gazdaság

Takarékos költségvetés 2006-ban

A szerdai kormányülésen újra tárgyalnak a jövő évi költségvetésről, amely négy százalék körüli növekedéssel és két százalék alatti inflációval számol. Gyurcsány Ferenc már többször kijelentette, hogy nem lesz választási költségvetés 2006-ban. A kiadásokról leginkább a száz lépés programhoz kapcsolódó prioritások alapján döntenek.

A Pénzügyminisztérium előterjesztésében a nagyobb tételek már nagyjából rögzítettek, a takarékossági intézkedés-csomag összetétele viszont még kevéssé látható. Ami biztos: a PM ismét a fűnyíró elvet alkalmazza, és a minisztériumokra bízza, hogy hol és mit spórolnak meg – írja szerdai számában a Népszabadság. Az általános takarékossági intézkedések alól a száz lépés program területei kivételt képeznek, ilyen a családtámogatási rendszer, a nyugdíj, a felsőoktatás, az útépítés, a munkahelybővítés.

Az állam bevételeit több tétel csökkenti. A jövő évi adóreform, amely alapján a felső áfa-kulcs 25-ről 20, a felső szja-kulcs 38-ról 36 százalékra mérséklődik, 200 milliárdot visz el a bevételi oldalról. 150 milliárd feletti megtakarításra lesz szükség az uniós kötelezettségek miatt. Brüsszel a mostani 3,6 százalékos deficit helyett 2,9 százalékot vár el Magyarországtól. Elmarad a sztrádaépítések kihelyezéséből idén befolyt 150 milliárd forint, fizetni kell viszont a 2006-ban érkező Gripen vadászgépekért. További 100 milliárdos többletkiadás várható a családtámogatások átalakítása miatt.

E kiadásokat a kormány a 4 százalékos növekedés alapján várható 500 milliárd forintos pluszbevételből és a takarékossági intézkedésekből oldhatja meg.


A fűnyíró-elv alapján a tárcák nem kapnak pénzt önálló pályáztatásra, korlátozzák a fejezeti kezelésű előirányzatokat, azaz a minisztériumokhoz kapcsolódó kht-k, alapítványok finanszírozását, visszafogott lesz a bérnövekedés és a dologi kiadások mértéke. Folytatódnak az elbocsátások is. Mindezek a megtakarítások maximum 200 milliárd forintot hozhatnak az államháztartásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik