Gazdaság

Révbe érnek

MEDGYESSY INFLÁCIÓS PROGNÓZISA. Az infláció éves üteme idén nem haladja meg a 13-14 százalékot – jelentette ki Medgyessy Péter pénzügyminiszter. Amennyiben a pénzromlás valóban e várakozások szerint alakul, a kormány a forint leértékelésének havi ütemét még július előtt 1,0 százalékról 0,9-re csökkenti. Mindeközben a reálkamatlábak a miniszter szerint korántsem nőnek, sőt, akár alul is múlhatják a jelenlegi 6 százalékos szintet.

CSÖKKENŐ OROSZ ADÓSSÁG. Oroszország a tavalyi 232 millió dollárhoz hasonló mértékű összeget törleszt az idén is hazánknak a Szovjet-uniótól örökölt adósságából – ígérte Budapesten az orosz pénzügyminiszter-helyettes. A még hátralévő 550-600 millió dolláros tartozást az ezredfordulóig kell Moszkvának szállításokkal ellentételeznie.

KÁRTÉRÍTÉSÉRT PEREL A SZESZIPAR. A jövedékiadó-törvény újraszabályozását, mi több, eltörlését igyekszik elérni a Szeszipari Vállalkozások Egyesülete. A január elejétől hatályos törvény miatt ugyanis több száz vállalkozás lehetetlenül el. A szervezet bejelentette: amennyiben a jogszabályt márciusig nem módosítják, 200 vállalkozás mintegy 10 milliárd forint kártérítésre pereli be a magyar államot, illetve az Alkotmánybíróságot.

BÉRMEGÁLLAPODÁS AZ ENERGIASZEKTORBAN. Elmarad az energetikai dolgozók sztrájkja, e hét elején ugyanis a szakszervezetek és a munkáltatói szövetség dűlőre jutott a béreket illetően. Eszerint az ágazatban átlagosan 16 százalékkal srófolják feljebb a béreket, a minimálbért pedig eközben 21 százalékkal emelik. Az új ágazati bértarifarendszer bevezetéséről folytatódnak a tárgyalások.

VÁMBEVÉTELI REKORD. A vámpótlék július 1-jei eltörlése ellenére is 793,2 milliárd forintnyi államháztartási bevételt kezelt tavaly a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Ennek háromnegyede áfa, 11 százaléka vám- és vámkezelési díj, 5 százaléka fogyasztási adó, 4-4 százaléka vámpótlék illetve vámbiztosíték, 1 százaléka pedig statisztikai illeték címén folyt be (lásd a grafikont). Az utólagos ellenőrzések során közel 45 milliárd forint elkövetési értékű visszaélésre derítettek fényt.

ÚJ SZÁMÍTÓGÉP-ÓRIÁS. A Compaq Corporation megvásárolja egyik fő riválisát, a Digital Equipment Corporationt. A 9,6 milliárd dolláros ügylet nyomán az egyesült cég az IBM után a világ második legnagyobb számítógépgyártójává válik. A társaságok Magyarországon is összevonják erőiket, aminek nyomán – a tavalyi árbevétel alapján – 20 milliárd forint forgalmú vállalkozás jön létre még az első félév során.

LEMONDOTT A JAPÁN PÉNZÜGYMINISZTER. Magyar idő szerint kedd délben jelentették be, hogy a japán pénzügyi tárca vezetője megválik tisztségétől. A napokban derült ki, hogy négy vezető szigetországi bank átvilágítása során megvesztegették a minisztérium képviselőit, akik immár letartoztatásban várhatják a fejleményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik