Gazdaság

Átfogó ellenőrzés szeptembertől a húspiacon

Az agrártárca állategészségügyi főosztálya irányításával átfogó, az érintett hatóságok által összehangolt ellenőrzések kezdődnek szeptember 1-jétől a magyar húspiacon az élelmiszerbiztonság növelése és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.

Zádori László a Vágóállat- és Hús Terméktanács (VHT) titkára közölte, hogy ezt követően az ellenőrzések folyamatosak lesznek. Zádori becslése szerint jelenleg a húságazatban a legnagyobb a feketegazdaság aránya, meghaladja a 30 százalékot. Ez az államnak a legszerényebb becslések szerint is éves szinten legalább mintegy 5-10 milliárd forintos adó- és járulékkiesést jelent.

Zádori László szerint az ellenőrzések során különös figyelmet fordítanak arra, hogy csak olyan áruk kerüljenek az üzletekbe, amelyek élelmiszerbiztonsági szempontból kifogástalanok és tudható róluk, hogy azokat legálisan működő feldolgozók állították elő.

Az együttműködés konkrétumait az érintett ellenőrző szervezetek, hatóságok képviselői és a társadalmi szervezetek megbízottai augusztus 10-én rögzítik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik