Gazdaság

Burgenlandban kellenek a magyarok

A Burgenlandi Gazdasági Kamara (BGK) nem ért egyet a tartományi munkáskamarának a Magyarországról érkező munkavállalókkal, kapcsolatos aggályaival. Az osztrák régió gazdaságának szerintük igenis szüksége van a szakképzett magyar munkaerőre.

A munkáskamara elnöke szerint a külföldről jelentkező növekvő munkaerő-kínálat jelentős mértékben felelős a Burgenlandban regisztrált átlagon felüli munkanélküliségért – nyilatkozta Peter Wrann, a BGK szakértője.

A munkáskamara már 2000 óta szorgalmazza a szövetségi gazdasági minisztériumban, hogy ne növeljék tovább az ingázókról szóló egyezményben szereplő kontingenst. 1999 és 2005 között ugyanis ötszázról 2050-re emelkedett az a kvóta, amely a határon átjáró magyar munkavállalók számát maximálta.

“Örülünk a Burgenlandban munkát vállaló szakképzett magyaroknak – mondta a BGK szakértője. – “mert szükség van rájuk a tartományi gazdaság több ágazatában, így a turizmus, a vendéglátás és a mezőgazdaság területén is. Nélkülük több ágazatban egyszerűen nem tudnánk pótolni a szakképzett munkaerő hiányát. Ezért a munkáskamara részéről hangoztatott aggodalmat pánikkeltésnek véljük, hiszen a magyar ingázók csak akkor kapnak munkavállalási engedélyt és közvetítik ki őket, ha nincs megfelelő belföldi munkaerő” – jelentette ki Peter Wrann.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik