Gazdaság

Közeledik egymáshoz a kormány és a Fidesz politikája

Kisebb államot, radikálisan alacsonyabb adókat, és kisvállalkozási struktúraváltást ígért Matolcsy György a Fidesz kormányra kerülése esetén a Figyelőnek adott interjújában. Kóka János gazdasági miniszter szerint a Fidesz vezető gazdaságpolitikusának elképzelései „alkalmasak az érdemi egyeztetésre", több pontban egyeznek az ő elképzeléseikkel.

Magyarországon az államháztartási reform és a kisvállalkozási struktúraváltás területén szükséges áttörés a következő négy évben – nyilatkozta a Figyelő csütörtökön megjelent számában Matolcsy György volt gazdasági miniszter.

A Fidesz vezető gazdaságpolitikusa szerint az államnak csupán az egészségügyért, az oktatásért és a családtámogatási programokért kell felelősséget vállalnia, ezzel szemben most az óriási közigazgatási apparátus és a rosszul működő szociális rendszer fenntartására fordítja erőforrásait.

Matolcsy szerint a foglalkoztatottság mintegy 70 százalékát biztosító kisvállalkozói szektornak a következő öt évben nagyberuházásokkal együtt járó struktúraváltásra van szüksége, különben tönkremegy az éles versenyben. A volt miniszter úgy véli: mindez csak valamiféle állami szerepvállalással lehetséges.

Húzóágazatok


A politikus szerint a magyar gazdaság húzóágazata a logisztika, a tranzitgazdaság, Budapest mint szolgáltató központ, az oktatás és a tudásgazdaság lehet – írja a Figyelő.

Mind az államháztartás, mind pedig kisvállalkozói szféra reformjához szükséges pénz radikális adócsökkentésel teremthető elő: a legnagyobb ellenzéki párt hatalomra kerülése esetén a mostani 40-50 százalékos jövedelem-centralizációt 30 százalékosra mérsékelné, és a bevezetendő új adórendszer egyszerűbb és stabilabb lenne a jelenleginél – nyilatkozta a volt miniszter. A politikus úgy látja, hogy az általa javasolt reformok elmaradása lehetetlenné tenné az euró 2010-es bevezetését, ami katasztrófa lenne Magyarország számra.

Közeli álláspontok


Elődje nyilatkozatra reagálva Kóka János gazdasági miniszter a távirati irodának elmondta: Matolcsy György “olyan gazdaságpolitikával jött elő, amely érdemi egyeztetésre alkalmas”. A fideszes gazdaságpolitikus liberális programot hirdet: az adócsökkentést, a kisebb államot, az állam szolgáltatásainak visszafogását szorgalmazza – vélte a miniszter, aki közölte: az általa még július közepén kezdeményezett, a konszenzus megvalósulását szorgalmazó nyilatkozattervezet számos pontja megegyezik Matolcsy György felvetéseivel. Példaként említette, hogy egyetértés van a húzóágazatokban, az euró 2010-es bevezetésében és az adócsökkentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik