Belföld

Megmozgatná a magyarokat a kormány

Célkitűzés van arra, hogy hányan sportoljanak. Az ellenzék szerint rosszabb lesz jövőre az oktatásnak, a kormány szerint jobb. Erről volt szó csütörtökön délelőtt az Országgyűlésben, a költségvetés vitáján.

A fideszes Bánki Erik azt emelte ki, hogy jövőre csaknem százmilliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben sporttámogatásra, ez az összeg a szocialista kormányok utolsó évében 16 milliárd volt. A kormány célja, hogy 2020-ra a magyar lakosság 40 százaléka rendszeresen sportoljon, ezért is fontos az iskolákban a mindennapos testnevelés.

A jobbikos Dúró Dóra elmondta, hogy a jövő évi költségvetés az idén felhasználtnál kevesebb forrást irányoz elő a közoktatási intézményeket üzemeltető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ számára. A felsőoktatás támogatása 40 milliárd forinttal lesz alacsonyabb, mint 2010-ben volt, a mindennapos testnevelés feltételei pedig még mindig sok helyen hiányoznak – mutatott rá.

Eközben a kereszténydemokrata Firtl Mátyás a honvédelmi kiadások növelését emelte ki. Jövőre 9 milliárddal, 200 milliárd forintra nő a honvédelmi kiadás kerete.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rétvári Bence szerint az oktatásra és a gyerekekre is több forrás lesz az ideinél. Állami támogatásból program indul tornatermek és uszodák építésére – mondta. A fideszes Kucsák László szerint az oktatási kiadások jövőre 8 százalékkal nőnek, 50 milliárdos többlet lesz az iskolák működtetésére és pedagógus-béremelésre, és minden eddiginél több gyerek kap ingyen tankönyvet.

A szocialista Korózs Lajos szerint a jövő évi költségvetés cinikus és hazug, a nyomorgókat lassú éhhalálra kényszeríti. Szerinte kétséges, hogy a közmunkások később állást találnának a nyílt munkaerőpiacon, ezért bírálta azt a politikát, ami megszüntetné a segélyezést. Szerinte így több mint egymillióan állás és támogatás nélkül maradhatnak és tartósan leszakadnának a társadalomtól. A szociális szolgáltatások fejlesztésére jövőre 37 százalékkal kevesebb jut, mint idén. Azt is sérelmezte, hogy a családpolitikai források ugyan több mint egymilliárd forinttal emelkednek, de ezt a pénzt a kabinet a népesedéspolitika kommunikációjára fordítja.

Fodor Gábor független képviselő, a Liberálisok elnöke a váltság költségvetésének nevezte a büdzsét. Szerinte a keleti nyitás tragikus gazdasági helyzetet eredményez az ország számára. A szociális ellátások csökkentéséről szólva azt mondta, munkára nem így, hanem beruházások támogatásával kellene ösztönözni az embereket.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek több forrást adna az intézményen kívüli szülés referenciahálózatához, bábaképzésre, szülésznői hálózat létrehozására. A vidéki úthálózat fejlesztését is támogatná, megkérdőjelezte viszont a stadionépítések kiadásait, valamint a miniszterelnök költségvetésében „különböző kifizetések” címen szereplő 61 milliárd forintos tételt – írja parlamenti összefoglalójában az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik