A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közleményt adott ki, ami szerint a mátrai településen hétfőn vett ivóvízmintában colibaktérium-szennyeződést mutatott ki a vizsgálat. A megyei szakigazgatási szerv szerdán elrendelte, hogy a településen a hálózati vizet ivás, főzés, fogmosás előtt fel kell forralni. Közlésük szerint a víz 2-3 perces forralás után biztonsággal fogyasztható. A vezetékes víz tisztálkodásra, mosásra, WC-öblítésre, illetve egyéb háztartási célokra korlátozás nélkül alkalmazható.
Az előírások értelmében a szolgáltató Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt.-nek ismételt laboreredménnyel kell igazolnia, hogy a szolgáltatott víz mindenben megfelel az egészséges ivóvízre vonatkozó jogszabályi követelményeknek.
A közelmúltban a Recsk közelében fekvő Bodonyban, Parádon, Parádsasváron, Mátraballán, és Mátraszentlászlón is hasonló mikrobiológiai eltérések mutatkoztak az ivóvízben. Ennek tükrében a hatóság a jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokon túl további, intenzívebb ellenőrzéseket fog végezni – hangsúlyozzák a közleményben.
A colibaktérium gyomor- és bélfertőzést, erős hasmenést okoz, de bizonyos törzseivel való fertőződés ennél súlyosabb következményekkel járhat.