Gazdaság

Lassabban lazít a pénzpolitikán az MNB

A kamatcsökkentéshez kisebb a játéktér, mint volt korábban, így a magyar jegybank a gyengébb konjunktúra ellenére is lassúbb menetbe akar kapcsolni pénzpolitikai lazítási kurzusában - közölte Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Financial Times Deutschlandnak (FTD).

Járai szerint a befektetőknek kisebb az étvágyuk magyarországi befektetésekhez, mint volt néhány hónappal ezelőtt. Az amerikai kamatemelések ismét vonzóbbá tették a befektetéseket a dollárövezetben. Az EU-n belüli viharok pedig elbizonytalanították a befektetőket.

A (franciaországi) referendum nem jó jel Európa számára. Amennyiben a hangulat a piacokon megfordulna, “lelassulhatna a közeledési (konvergencia) folyamat” – mondta a magyar jegybankelnök az FTD-nek.

Járai szerint egy ilyen helyzetben a központi banknak óvatosan kell cselekednie. Mindenesetre nyilvánvalóan még nem látja szükségét annak, hogy magasabb kamatokkal ellensúlyozzon 

“Bízunk abban, hogy a jelenlegi árfolyamok mellett is el tudjuk érni inflációs célunkat” – idézi a lap Járait. – “Nem ez lenne az eset azonban, amennyiben a forint jelentősen leértékelődne”.

Járai szerint a kormány 2005-ben sem éri el célját, a költségvetési deficit jelentős mérséklését. Kirajzolódik ugyanakkor, hogy a 2006-os választások után a konszolidálás nagyobb helyértékkel bír majd. Csak így lehetséges az euró 2010-re tervezett bevezetése.

A kormánnyal való viszonyában Járai az enyhülésre helyezi a hangsúlyt. “A helyzet békésebb, mint volt néhány hónappal ezelőtt” – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik