Belföld

„A külhoni magyarságnak jár a szavazati jog”

Semjén Zsolt szerint "teljes társadalmi konszenzus van” Magyarországon ezzel kapcsolatban.

“Teljes társadalmi konszenzus van a tekintetben, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság, jár a szavazati jog” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Elmondása szerint öt évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy ilyen széleskörű támogatottságot élvezzen a kérdés.

A kormány minden korábbinál nagyobb összeget, 21 milliárd forintot szán a külhoni szervezetek és programok támogatására, és ezt még növelni fogják – jelentette ki Semjén a külhoni magyar pártok vezetőinek részvételével rendezett nyilvános kerekasztal-beszélgetésen. A pénz nem lesz rossz hatása a magyar gazdaság növekedésére és a költségvetési hiánycélra  – tette hozzák.

Semjén szerint a külhoni magyarságot megilleti az autonómia: a tömbmagyarságnak a területi, a szórványmagyarságnak a kulturális autonómia. Az autonómia tekintetében kifejtette: Magyarország soha nem követelt olyasmit, amire ne lenne precedens az Európai Unióban.

Kitért arra, hogy a külhoni közösségek közül most a kárpátaljai magyarság van a legveszélyeztetettebb helyzetben. “Nem folyhat magyar vér olyan háborúban, amelyhez a magyarságnak semmi köze. Semmilyen bűnrészessége nincs a magyarságnak abban a helyzetben, amely ott kialakult. Tehát a kárpátaljai magyarság érezze azt, bármi történik, mindig számíthat a magyar államra. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik