Gazdaság

Csúszik a jövő évi büdzsé tervezése

A rendes ügymenethez képest csúszásban van a jövő évi költségvetés tervezése. Ennek oka, hogy egy „átlagos" évben májusban a PM-ben már ismertek a következő évi adó- és járuléktörvény-változások, ám az idén erről közel sem lehet beszélni – írja a Világgazdaság.

A következő évre vonatkozó büdzsé tervezésének első lépéseként az államháztartási törvény előírása alapján a pénzügyminiszter április 15-ig elkészíti és a kormány elé terjeszti a költségvetési politika fő irányait és a költségvetési tervezés fő kereteit meghatározó irányelveket.


Ez az idén is így történt, ám a következő fázis már nem a „rendes” ügymenet szerint zajlik. Májusban ugyanis általában már meghozzák a döntést a tárcánál a következő évi adótörvényekről, illetve a kulcsszámokról, amelyek alapján a pénzügyi tárcánál megkezdődik a büdzsét megalapozó makropálya felrajzolása és a kiadási, bevételi sorok tervezése. Mivel adóügyben nincs megállapodás a koalíciós pártok között, a munka egyelőre lassabb fokozatban halad, a rendes ügymenethez képest csúszásban van. A lap kérdésére Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára viszont úgy válaszolt: nem lehet elmaradásról beszélni.

A mostani csúszás nem feltétlenül eredményezi, hogy a kormány elé a jogszabályban előírtnál később, augusztus 31-e után kerül a törvényjavaslat-tervezet – vélte Barcza György, az ING Bank vezető elemzője. Az adóegyezség után ugyanis a lemaradást gyors ütemben be lehet hozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik