Gazdaság

Árkommandót indít a kormány

Árkommandót hoz létre a kormány, hogy ellenőrizze: az árakban is érezteti-e hatását a legmagasabb kulcsot érintő áfacsökkentés. Szakértők szerint a tervezett intézkedések nem ezt a célt szolgálják.

Az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca politikai államtitkára hangsúlyozta: a kormány célja az, hogy minden, a jövő év januárjától 20 százalékos áfakörbe tartozó termék olcsóbbá váljon, azaz az áfamérséklés ne a kereskedők extraprofitjaként érvényesüljön, hanem az emberek pénztárcáját kímélje. Mesterházy Attila beszámolt arról, hogy a miniszterelnök kezdeményezésére ősztől konzultációkat folytatnak a multinacionális cégek, illetve a lakossági szolgáltatók képviselőivel a kérdésről.


Mesterházy a FigyelőNetnek elmondta, hogy a kormány „árkommandója” igazából három területre koncentrálna: ármegjelölés (valóban a megjelölt áron kerül-e értékesítésre az adott termék), nyugtaadási kötelezettség és túlszámlázás. Jövő év januárjától a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség e területekre összpontosítva szigorúbban ellenőrizné a cégeket, mert a kormány meggyőződése, hogy csak így lehet elérni azt, hogy az áfacsökkentés az árakban is megmutatkozzon. Az államtitkár továbbá hozzátette, hogy az árkommandó létrehozása az adóhivatal munkáját is megkönnyítené.


Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára üdvözölte a szigorúbb ellenőrzésekre vonatkozó intézkedéseket, de úgy vélte, az árkommandó létrehozására semmi szükség nincs. Vámos szerint a piaci verseny olyan erős, hogy az árcsökkentést nem kell kikényszeríteni, a vásárló az árkülönbözetet biztosan meg fogja kapni. Ezt a készülőben lévő kereskedelmi törvény kapcsán a beszerzési áron alul történő értékesítés körül kialakult vita is alátámasztja – tette hozzá a főtitkár.


Az intézkedés koncepciójának semmi köze nincs az áfacsökkentéshez, hiszen az államtitkár által megjelölt, az árkommandó által orvosolásra váró problémák jelenleg is léteznek. Az intézkedés inkább egy fogyasztóvédelem ürügyén végrehajtott populista akciónak tűnik, amely semmiféle eredményre nem vezet – véli Vámos. A szövetség főtitkára szerint szomorú, hogy egy olyan pozitív dolgot, mint az áfacsökkentés, egyből olyan negatívummal hoznak összefüggésbe, mint a kereskedők csalása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik