Gazdaság

Nem sért alkotmányt a sávos minimálbér

Nem vet fel alkotmányossági aggályokat a differenciált minimálbér ötlete a FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint.

A FigyelőNet által megkérdezett alkotmányjogászok szerint nem sérti meg az Alkotmányt a kormányfő ötlete. Eszerint 63 ezer forint lenne az alapfokú, 70 ezer forint a középfokú, és 77 ezer forint a felsőfokú végzettségűek minimálbére. A differenciálás pedig felveti a kérdést: érvényesülhet-e így az egyenlő munkáért azonos bért alkotmányos elv.

„Ez nem vet fel alkotmányossági aggályokat, mivel a már eddig is működő, a rendes és diplomás minimálbér közti különbségtételen alapuló rendszer továbbfejlesztése lenne. Ráadásul az egyenlő munkáért egyenlő bért elv nem alanyi jog, hanem állami célkitűzés” – mondta Kolláth György alkotmányjogász a FigyelőNetnek. Hozzátette, a minimálbér nem a tényleges kereset, nem egy fix ár.

„A rendszer teteje nyitott, a minimálbér csak annyit tesz, hogy ennél kevesebbet nem kaphatnak, de többet igen” – hangsúlyozta a FigyelőNet kérdésére Bragyova András alkotmányjogász is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik