Gazdaság

Egyre hosszabban telefonálunk

A vezetékes és az ISDN csatornák számának csökkenése az első negyedévben ismét folytatódott. Ebben a negyedévben is csökkent a hívások száma, de továbbra is növekedett az összes telefonálással töltött percidő a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A mobiltelefon-előfizetések száma tovább bővült, de a növekedés üteme mérséklődött. A mobiltelefonokról kezdeményezett hívások száma és összesített percideje csökkent. Növekedett az internet-előfizetések száma, valamint az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel.

2005 első negyedévében előzetes adatok szerint 3,5 millió vezetékes telefonvonal volt üzemben. A csökkenő tendencia (előző negyedévi megtorpanás után) tovább folytatódott, a negyedév során közel 38 ezerrel csökkent a vezetékes fővonalak száma. 2004 azonos időszakához képest az előbbi adat 73 ezres, az utóbbi 12 ezres csökkenést jelent.

A mobil előfizetések száma 2005 első negyedévében 95 ezerrel (1,1 százalékkal), az elmúlt egy évben pedig 772 ezerrel (9,6 százalékkal) bővült, és túllépte a 8,8 milliót. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév alatt 86,3-ról 87,2 –re emelkedett, ami 9,5 százalékkal több mint a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik