Gazdaság

Elég tárolóhely várja a gabonát

Idén is jó gabona termésre számítanak a szakemberek. Magda Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke szerint már nem várható olyan raktározási gond, mint tavaly és az uniós, illetve nemzeti kiegészítő támogatások kifizetésében sem lesz csúszás.

Június adatok szerint összesen 13,5 millió tonna raktárkapacitás szerepel a nyilvántartásban – mondta Magda Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke. Becslések szerint 7,8 millió tonna kalászost aratnak le a nyáron. A raktárakban jelenleg még 6 millió tonna gabona van intervenciós, illetve közraktározással elhelyezve, valamint az állattartó telepek is tárolnak takarmánynak valót. Az országban félmillió hektárról várhatóan 1-1,5 millió tonna napraforgót és 1,2 millió hektárról 7 millió tonna kukoricát takarítanak majd be. Az intervenciós készletek is hamarosan “megmozdulhatnak”, ha sikerül megszerezni Brüsszel hozzájárulását a belső exporthoz, megközelítőleg egymillió tonna étkezési és takarmány búza, kukorica kiviteléhez Spanyolországba és Portugáliába. Takarmányozásra további egymillió tonna gabonát használnak fel az állattartótelepek.

Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében eddig 2 millió tonna tárolókapacitás építését kezdték meg. Ebből mintegy 750 ezer tonna kapacitás hajózási, illetve vasúti csomópontoknál készül. A szakpolitikus kifejtette, hogy Magyarországnak hosszú távra is föl kell készülnie a gabona exportra, hiszen átlagosan 6-6,5 milió tonna búza és 9-10 millió tonna kukorica betakarítására számíthatnak a termelők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik