Gazdaság

Ötéves adóprogramot ismertet Gyurcsány

Hét végén is egyeztetnek a koalíciós pártok az adóelképzeléseikről, s ha sikerül megállapodásra jutni, a miniszterelnök hétfőn a parlamentben beszél a tervekről. Az elképzelések szerint öt éves programot hirdetne meg Gyurcsány Ferenc.

Jövőre nem lesz érdemi változás az iparűzési és a társasági adóban, valamint nem változik az eva sem. Amiben léphet a koalíció, az áfa és az szja ügye. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtökön annyit mondott: rövid időn belül lesz megállapodás az adócsökkentésről.

A nyár végén a parlament elé terjesztendő adótörvény-tervezet lesz az, amelyet utoljára készít e ciklusban ez a koalíció, így már most látszik, mi is az, amit valójában meg tudtak valósítani 2002-es kampányígéreteikből. Egyértelmű sikerként könyvelheti el a koalíció az egyszerűsített vállalkozói adót. Pozitívumként említhetik a kormánypártok a társasági adókulcs 18-ról 16 százalékra való mérséklését 2004-től. A vállalkozók által intenzíven támadott iparűzési adóban viszont nem sikerül ekkorát lépni: a maximális kulcs változatlanul 2 százalék.

Az szja-rendszerben a beváltatlan ígéreteken kívül – főként az SZDSZ szorgalmazására – néhány könnyítés is történt. A munkabért terhelő, a munkaadót és munkavállalót érintő elvonások mértéke is magas: a szocialisták ígérete szerint a ciklus végére a nettó bér a teljes munkaerőköltség 54 százalékára mérséklődik, ugyanakkor most az átlagbérnél (bruttó 150 ezer forint) körülbelül 50 százalék ez az arány.

Az adózás egyszerűsítését is zászlajára tűző ígéretből egyelőre semmi nem lett: az elképzelések szerint – idő megjelölése nélkül – megteremtették volna az egy számlára és egyetlen napon történő befizetés feltételeit. Ezzel szemben a parlament előtt levő törvénymódosítás csak 2006. április 1-jével vezetné be a hat kötelezettségszámlára történő befizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik