Az óvatosság dacára a lapunk „főborásza”, Tompa Imre vezette mustra középkorú amerikai turisták vizsla tekintetének kereszttüzében zajlott. A hegylevek véleményezése és leosztályozása – az aktuális politikai elvárásokra fittyet hányva – a konszenzuskeresés jegyében történt; a szüneteket kecskesajt és vajas baguette töltötte ki.
Somlói Juhfark, 2002
Kiss Elemér
• Küllemében semmi extrát nem mutat, de a stancolt címke kimondottan jót tesz a megjelenésének. A tradicionális somlói nedű kedves világos szalmasárga színben borong a pohárban, illatban azonban elég keveset mutat. Az első próbálkozás után kiderül: igazi savbomba, amelynek íze nem is gyümölcsöket, zöldségeket idéz, hanem ásványokat. Második nekifutásra már felrémlik benne a mandula íze, jóllehet ez inkább az olaszrizlingre jellemző, utóízében alma is tiszteletét teszi. Tiszta dolog, de nagyon savhangsúlyos ez a tisztességes házi bor: egyszerű és szerény tétel mind illatban, mind szerkezetben. Készítője elégségesre vizsgázott. Értékelés: 2
Somlói Juhfark Botrytis, 2003
Demján Pincészet
Etyeki Sárga Muskotály, 2002
Rókusfalvy Pince
• A címke Rókusfalvy népszerűségére épít, és bár ez a terjesztésre szánt baráti, ismerősi körben talán megbocsátható, jogosan merül fel a kérdés: mi az, amit iszunk, és milyen évjárat? A bor világos zöldessárga, szép színű, elsőre igen szép, parfümös illata azt jelzi: későn szüretelt gyümölcsből építkezik. A meglepően telt nedű legjellemzőbb vonása élénk savassága a la Etyek. Illatban, ízben egyaránt kiegyensúlyozott, bár a „kisipari” jelleg letagadhatatlan. Az előzetesen vártnál jobban eltalált bor a hagyományos iskolai skálán hármas és négyes közötti osztályzatot érdemel. Értékelés: 3/4
Tokaji Furmint, 2003
Béres Pincészet
• Béresék nem élnek más területen szerzett népszerűségükkel, a bor cseppet sem hajaz az étrend-kiegészítőkre, ám a címkéje kellemesen unalmasnak mondható. Világos aranysárga színe meghökkentően vajas, túltengő tejsavassága kissé disszonáns, nem a legjobb korszakában van, a bor vajaskenyér után kiált. Szájban szép, íze simán veri az illatát. Karakteres bor: fanyar, koncentrált, ásványos, szép savú, gyümölcsös jegyeket hordoz. Nagyon telt, finom faktúrájú nedű, mégsem jut négyről az ötre. Értékelés: 4
Pannonhalmi Olaszrizling, 2003
Apátsági Pincészet
• Ahogy klasszikus szépségű címkéjével befordul a sarkon, már látni: borral találkozunk. Középarany szín, illatában harmonikus újhordós illatjegyek. Klasszikus egyenes vonalú bor: ízében hozza azt a formát, amit illata ígér. Savtartalmára sem lehet panasz, lépést tart a magas alkoholtartalommal. Igen telt a test, nem nagyon hosszú a lecsengés. Az ízig-vérig modern borban nincsenek ásványos jegyek, leginkább őszibarackos ízeket hordoz. Bár valójában innivalóan szép, merő gonoszságból erős négyötödöt érdemelt ki. Értékelés: 4/5
Villányi Cabernet Franc, 2002
Csányi Pincészet
• Túljutva a címke okozta első megrázkódtatáson, amelyet annak letagadhatatlan vizuális katasztrófa mivolta okoz, egyetlen vörösborunk teljes joggal és sikerrel képviselte a hazai vörösöket. Könnyed stílusú, szép telt illatú, rubin színű, kellemes nedűvel van dolgunk. Cabernet-sége dacára nem egy pitbull: nem erőszakoskodnak benne a tanninok, nem bestiálisan barrikolt. Bár koncentrált bor, illatban, ízben kiegyensúlyozott – a maga módján tökéletes, nem véletlen a jeles osztályzat. Noha a 2003-as jobb évjárat, Csányinál mégis jobban sikerültek a 2002-esek, így ez is, amely a budapesti Marriott szálló elegáns éttermében is elbírja a félszárazságot. Értékelés: 5
Egri Pinot Blanc, 2003
Gróf Buttler Pincészet
• A legelegánsabb címke ezé a Szarkás dűlőben fogant boré, amelynek fényét emeli, hogy Braille írással is szerepelnek rajta a szükséges információk. Közép aranysárga, rendkívül intenzív és összetett illatú bor, szép barrikkal. Vélhetőleg a seprőn tartás következménye, hogy vajassága animális jegyeket idéz, ami a fehér borokra nem igazán jellemző. Illata alapján akár vörösbornak is el lehetne adni, s amit a rabul ejtett szaglószervek közvetítésével ígér, márpedig rengeteget ígér, azt megadja ízben, még annál többet is. Ecce vinum – csillagos ötös fölét érdemel a nagyon telt, nagyon kerek, nagyon koncentrált, nagyon harmonikus szerkezetű, komoly savakkal rendelkező bor, amelynek lényeges dimenziói paradicsomi összhangot mutatnak. A borban a gyümölcs átlényegülten, nem a maga valójában jelenik meg. Értékelés: 5*