Belföld

Orbán hatalmi visszaéléséről írnak a külföldi lapok

A Fideszen belüli harcokról és Orbán Viktor hatalmi manuipulációiról cikkeznek német és svájci újságok.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a kormány és a Fidesz tevékenységét értékelő kommentárt közölt keddi számának címoldalán. A svájci konzervatív Neue Zürcher Zeitung a Fideszen belüli hatalmi harccal foglalkozik.

A német lapban Paranoia Orbán Magyarországán – felfordult világ: a konzervatív értékeket nem óvják, hanem hiteltelenítik címmel jelent meg Stephan Löwenstein írása. A szerző ebben – Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét felidézve – kiemelte, hogy a miniszterelnök “ígérete” szerint “az illiberális politikája” összeegyeztethető a szabadság és a demokrácia alapértékeivel, de “nemcsak a beszédei, hanem a tettei is ennek az ellenkezőjére utalnak”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója úgy vélekedett, hogy “Orbán, kormánya és pártja, a Fidesz visszaél a hatalommal, amellyel a magyar választók felruházták őket”, és “rendszeresen manipulálják a demokrácia játékszabályait” pártpolitikai érdekeiknek megfelelően. Hozzátette: a sajtót “új adótörvényekkel, és úgy tűnik, informális nyomásgyakorlással is” megpróbálják a szolgálatukba állítani, amióta pedig civil szervezeteket rendőrségi intézkedések és közigazgatási eljárások alá vetnek, “további független hangok is veszélyben vannak”.

Egyebek között a Norvég Alapok körüli ügyet ismertetve a FAZ úgy látja, hogy az alkalmazott módszerek a putyini Oroszországra emlékeztetnek. Hozzáfűzte, hogy Magyarország ugyan szuverén ország, de “az EU-ban a közösségre is tartozik, ha megsértik értékeit”, és ez “egy olyan pártcsaládra is vonatkozik, mint az Európai Néppárt, amelynek tagja a Fidesz”.

“Orbán kormányzati praktikái nem óvják, hanem hiteltelenítik a konzervatív értékeket”, és “ezzel is olyan kár keletkezik, amely túlmutat Magyarországon” – írja Löwenstein.

Simicska miatt menesztették Némethnét?

A Neue Zürcher Zeitung Orbán leszámol egy oligarchával címmel közölt cikket a miniszterelnök és az általa még az iskolás időkből ismert nagyvállalkozó, Simicska Lajos viszonyáról, “aki eddig a miniszterelnök egyik legközelebbi bizalmasának számított”. Meret Baumann cikkíró úgy fogalmazott, hogy a Simicska felügyelete alatt álló médiumok, a Hír TV és a Magyar Nemzet jelentős mértékben hozzájárultak Orbán Viktor 2010-es földcsuszamlásszerű választási győzelméhez, a vállalkozó pedig elsősorban a Közgépnek ítélt közbeszerzési pályázatokból profitált számottevően. Baumann a második kormányalakítás elhúzódását, a Simicska bizalmasának számító Németh Lászlóné fejlesztési miniszter leváltását és a reklámadót is annak jeleként értékeli, hogy az oligarcha túlzottan is befolyásossá vált a kormányfő számára. Mint a cikkíró megjegyezte, a reklámadót – a kormánnyal első alkalommal szembehelyezkedve – bírálta a Hír TV és a Magyar Nemzet is.

Baumann ugyanakkor hangsúlyozta: Orbán Viktornak nemigen áll érdekében egy nyílt vita Simicska Lajossal, utóbbinak a kormánypárttal kapcsolatos bennfentes információi és médiahatalma miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik