Gazdaság

Középpontban a periféria




Középpontban a periféria 1



Középpontban a periféria 2
Középpontban a periféria 3

LENOVO THINKVISION C400 WIrelESS PROJEKTOR


Kinek? Aki az előadásra szeretne koncentrálni.
Ár: 2500 dollár.
+Könnyű az előadások között váltani.
-Csak egy USB-kimenete van.




Középpontban a periféria 4
Középpontban a periféria 3

APC BIOMETRIC

MOUSE
Kinek? Aki nem szereti fejben tartani jelszavait.
Ár:: 60 dollár.
+ Húsz ujjlenyomatot is tud tárolni.
– Nem minden böngészővel működik jól együtt.




Középpontban a periféria 6
Középpontban a periféria 3

DAS KEYBOARD

Kinek? Aki vakon szeret gépelni vagy szereti a vicces tárgyakat.
Ár: 80 dollár.
+Munkatársaink megcsodálnak.
-Kezdőknek nem ajánljuk.

Középpontban a periféria 1
Középpontban a periféria 9

Gyakran a lekicsinylő periféria szóval illetjük a PC „nyúlványait”, azaz az adatbeviteli és adatmegjelenítő eszközöket. Holott egy stílusos egér, billentyűzet vagy éppen egy csinos monitor teljesen más hangulatot teremthet a számítógéppel folytatott meghitt kapcsolatunkban, vagy éppen meghökkentheti ismerőseinket.

Az utóbbi kategóriába tartozik a nem túl fantáziadús Das Keyboard névre hallgató billentyűzet. Ezt nem az ijedőseknek találták ki, ugyanis amikor ránézünk, az a legfeltűnőbb, hogy semmit sem látunk: a billentyűk egyformán fekete színűek – betű egy szál se. A profiknak valószínűleg ez nem okoz nehézséget, de mit szóljanak ehhez azok, akik a gépírás terén kihívásokkal küszködnek? Nos a gyártó szerint számukra is ez a legjobb választás. Mivel nem tudják „lesni” a billentyűzetet, könnyebben megtanulják a gépelés fortélyait. Sőt, mivel a klaviatúra egyes zónáiban – más billentyűzetektől eltérően – más-más erőkifejtésre van szükség a gombok lenyomásához, a kéz sem fárad el annyira gépelés közben.

Ha a vak billentyűkön nem tudjuk begépelni internetes jelszavainkat, vagy nem akarjuk, hogy mások is megtudják azokat, akkor tárolásuk módja lehet valamilyen biometrikus eszköz alkalmazása. Az APC Biometric Mouse beépített ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, amely képes több felhasználót is azonosítani. Az egérrel egy csomagban árusított szoftver biztonságosan tárolja a különböző programokhoz, illetve internetes oldalakhoz társított jelszavakat. A géphez USB-n keresztül csatlakozó egér könnyen használható, bár pár extra gomb még könnyebbé tenné kezelését.

Amennyiben nemcsak az ismerősök, hanem az ügyfelek előtt is szeretnénk kicsit felvágni, jól jöhet a Lenovo (az IBM hardverrészlegét felvásárló cég) Thinkvision C400 Wireless Projektora. A kivetítő vezeték nélkül teszi lehetővé több egymást követő előadás zökkenőmentes lebonyolítását. Az integrált WiFi kapcsolat segítségével titkosított csatornán indulhat a notebookról a bemutató. További előnye, hogy alkalmasint akár a prezentáció anyagát tartalmazó pendrive-ot is elég lehet magunkkal vinni, mivel a készülék USB-porttal is rendelkezik. Ha ez sem elég: a távirányítóba lézeres mutatópálca van beépítve.





Középpontban a periféria 1
Netszörf
Tokiói egérmúzeum: bár egyes feliratok csak japánul vannak meg, a képek figyelmet érdemelnek ťhttp://hp.vector.co.jp/authors/VA000175/mouse/ Stanford Egyetem: a legelső egérről készült felvételek és a szabadalomhoz mellékelt néhány rajz ťhttp://sloan.stanford.edu/MouseSite/Archive/patent/Mouse.html Computer Museum Tonh: Régebbi billentyűzetek fotói ťhttp://www.tonh.net/museum/keyboard.html About.com: a billentyűzet rövid története ťhttp://inventors.about.com/library/inventors/blcomputer_keyboard.htm Douglas W. Jones honlapja: ősi adatbeviteli módszerek, információk a lyukkártyákról, szöveget lyukkártyára „fordító” program ťhttp://www.cs.uiowa.edu/~jones/cards/
Ősi monitorok: a Hercules, CGA, EGA és hasonló monitorok ma már megmosolyogtató technikai adatai ťhttp://cma.zdnet.com/book/upgraderepair/ch10/ch10.htm

Középpontban a periféria 1
Középpontban a periféria 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik