Gazdaság

Humanoid program




Humanoid program 1
Humanoid program 2

Európa az innovációt jellemző mutatók legtöbbjénél alaposan elmarad az Egyesült Államoktól és Japántól. A hátrány különösen a legújabb határtudományok területén jelentkezik – ilyen például a műszaki tudományokat az élettudományokkal ötvöző elektronika is. Ezért is döntött úgy az Európai Bizottság, hogy 2005 őszét e terület, azon belül is a humanoid robotok népszerűsítésének szenteli. A most ismertetett RobotCub nevű projekt célja, hogy segítse az idegrendszeri kutatásokat a robotikai fejlesztésekkel párosító ötletek megvalósítását.

A RobotCub pr-jában Asimo, a japán Honda által fejlesztett humanoid robot kapott kulcsszerepet (a név az Advanced Step in Innovative Mobility kifejezés rövidítésből keletkezett). Ez a megdöbbentően emberszerű mozdulatokat mutató gép, bár hasznos munkát egyelőre nem végez, újabban a különböző hi-tech bemutatók elengedhetetlen vendége – így történt, hogy Brüsszelben „ő” nyitotta meg az uniós RobotCub projektet is.

A robot a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően óránként három kilométeres sebességgel képes futni anélkül, hogy megcsúszna, vagy elvesztené az egyensúlyát – a Honda szerint csupán ez a képesség hároméves fejlesztési munka eredménye. A gyermekméretű, 130 centiméteres modellt úgy tervezték, hogy kényelmesen mozoghasson az emberi környezetben: így könnyen eléri az ajtókilincset, a villanykapcsolót vagy a tolókocsi fogantyúját. E készségeknek azért van jelentőségük, mert a humanoidoknak elsősorban a csökkent képességű idős emberek egészségügyi ellátásban szánnak szerepet. A robot fején lévő két, szemként működő kamera, és a csuklójában lévő erőérzékelők lehetővé teszik, hogy felismerje ápoltjait, és együttműködjön velük. Így például az ismerősöket kézfogással üdvözli, átvesz vagy átad könnyű tárgyakat, és ha megfogják a kezét, követni tudja az ember mozgását.

A RoboCub első eredményeire csak évek múlva lehet számítani, Asimo azonban folytatja a tudományokat népszerűsítő fellépéseit. Október végén a luxemburgi Science Festivalt nyitotta meg: itt a tudományos kutatásért felelős miniszter asszonnyal rázott kezet, majd ollóval átvágta a bejáratnál kifeszített szalagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik