Gazdaság

A télbe forduló ősz bora







A télbe forduló ősz bora 1
A télbe forduló ősz bora 2

Valamely jeles kereskedőház portfólió-kóstolóján mutatkoztunk be egymásnak az alábbi szép borral, menten elhatároztam, hogy jó hírét keltem. Egy tokaji hárslevelű esete forog fenn, már párszor megírtuk, hogy a hárslevelű igazi hungarikum, csak a Kárpát-medencében terem (a hajdani Monarchia területén hol Lipovina, hol Lindebrättige néven forog, a SZU-ban egyenesen garszlevelju volt a neve). Fickós szőleje nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű, fürtje irdatlan, kilónyi, félméteresre is megnő, bizisten, esetleg a végén még fecskefark-szerűen el is ágazik. Tokajon, Debrőn, Somlón és Siklóson leggyakoribb és legszebb.

E heti borunkat Demeter Zoltán készítette, a borvidék szülötte, az új, világot járt borászgeneráció jelese, a Királyudvar borásza. A borászati tanszék után az Amerikában, Franciaországban és Angliában tanult szőlészetet-borászatot-marketinget, ‘93-tól a Hétszőlő, ‘96-tól a Gróf Degenfeld, ‘99-től pedig a Királyudvar borásza. Saját kis pincéje ‘97-ben indult, itt kísérletezget; igen intellektuális és kiváló mondani tudásúnak tűnik.

A Z 2004 alapanyagául szolgáló gyümölcs löszös talajba kapaszkodó, 4-5 fürtös terhelésű öreg tőkékről jön, tavaly ilyentájt szüretelték, ergo szinte túlérett és koncentrált valami lehetett. Nagyobbfajta újhordófélékben erjedt-érett, innen az elegáns, halvány hordó a háttérben.









A télbe forduló ősz bora 3



Z 2004, Demeter Zoltán • Alkohol: 13,1 %, sav: 6,2 g/l, extrakt: 25 g/l • Fehér húsú halak, füstölt makréla, mandulás pisztráng, Morbier sajt, töltött káposzta, egy jó raklettezés otthon • 4950 forint

A télbe forduló ősz bora 3
A télbe forduló ősz bora 5

Világos aranyszínű és mézes, intenzív, bonyolult őszi illatú, koncentrált bor a Z, tengelyében hangsúlyos savakkal. Telt, egységes, kiegyensúlyozott, szépen csendülő, fanyar ital elegáns, a télbe forduló ősz nem harsány színeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik