Belföld

Továbbra is súlyos a helyzet Borsodban

Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezték.

Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezte az észak-magyarországi régióban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs.

A Zagyván, a Bódván és az Ipolyon, Ipolytarnócnál az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám alakult ki. A Sajón Sajószentpéternél a következő 24 órában várják az eddig észlelt legnagyobb árvízszint túllépését. Jelenleg 392 kilométernyi szakaszon van harmadfokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen felkészülten védekezik.

Sajóecsegnél több tízezer homokzsákból 800 méternyi körtöltést építettek, így a falut sikerült megvédeni a Sajó árvizétől. A védekezéshez hatezer négyzetméter fóliát használtak fel.

Tovább árad a Zagyva is. A folyón Hatvan térségében szintén az eddigi legmagasabb árvízszint feletti vízállást regisztráltak. A Tarnán harmadfokú a készültség, ami tovább növeli a Zagyva vízszintjét. A Zagyván kialakult árhullám miatt a jászteleki és a borsóhalmi tározók megnyitásáról döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság.

A védekezés érdekében, a borsodi védelmi bizottság szintén úgy döntött, hogy a Garadna töltését átvágják és a vizet mezőgazdasági területre engedik ki.

A Kapos szintén rendkívül hevesen árad, Kaposvár alatt el fogja önteni a part menti mezőgazdasági területeket. A Balaton magas vízállása, az erős széllel párosulva a déli parton okoz gondot. A víz a parthoz közeli mély fekvésű területekre is kicsaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik