Belföld

Halastavak veszélyzetetik Somogy megyét

15 helyen folyik a küzdelem az árvíz ellen.

Somogyban több helyen a halastavak gátjainak átszakadásától kell tartani – számolt be Heizler György, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-nek.

Somogyban a folyók, patakok áradása mellett a rendkívüli esőzések okoznak gondot. Andocsnál 23 házat fenyeget a megáradt patak, Berzencén át kellett vágni a vasúti töltést, hogy ne öntse el a falut a víz, Barcs és Potony térségében pedig a rengeteg eső miatt kellett néhány házat megvédeni a víztől. Legkritikusabbnak a megyeszékhelyen, Kaposváron mondható a helyzet a Kapos folyó áradása miatt.

Eddig Somogyban lakóházat nem öntött el a víz, viszont a viharban kidőlő fáktól öt ház komolyabban megsérült. Négyből a lakókat is ki is kellett telepíteni.

A mentőmunkákhoz berendelték a szabadságon lévő katasztrófavédőket is, akik győzni fogják a munkát a katonaság, a polgárőrség és a civilek segítségével, ha nem esik több eső, és nem emelkedik tovább a folyók, patakok vízszintje – mondta Heizler György. Hozzátette, a legnagyobb veszélyt most több somogyi településnél a felettük lévő halastavak gátjainak túlterhelése okozza, amelyek teljesen átáztak és kérdéses meddig bírják a terhelést. Ilyen gond lehet egyebek közt Kaposváron, vagy Berzencén. “Ha bárhol átszakad a gát, akkor azonnal újra kell gombolni a mentési stratégiát” – fogalmazott az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik