Gazdaság

Csokibor







Csokibor 1
Csokibor 2

Nehéz kérdés az édességek és borok viszonyának kérdése. Főszabály, hogy a desszertbor-desszert relációban a bor mindig legyen édesebb, mint a süti. Nyilván az a magas cukortartalmú bor működik, melyet a nem gejl édesség mellé rendelünk egy ételsor végén, az egészet szétcsapató grappa előtt. Mindenképp kerülendő a nagyon tejes-vajas cucc, mely a nyelvből ütet taplót csinál. A bor bármilyen fagylalt elől sikítva menekül. Leguríthatunk egy kései sárga muskotályt vagy egy aszút valamely trüffel-golyó után, esetleg cukrozott gyümölcsöt, grillázst, bejglit párosíthatunk hozzá. Szóval ne tengjen túl a cukor, a túl sok cukor amúgy is valahogy unintelligens.

Úgyhogy nézzünk egy kis fekete csokit. Ez tán az egyetlen csokifajta, mely felé némely vörösboroknak szabad vegyértékei lehetnek. Nem ám mindnek! Érlelt, mindenekfelett roppant koncentrált és barrikolt vörös feleltethető meg csak valamely nívós, magas kakaótartalmú keserű csokinak. Olyan bor, melynek spektrumában megjelenik a csoki aromája.

Na ilyen a Noir Gold 2003, mondjuk ügyes fordulattal. Ez a Kékfrankos reserve mai napság az egyik legszebb kékfrankos lehet a piacon sötétbe hajló rubinszínével, gyümölcsös (cseresznyés-meggyes) illatával. Telt, csípős, „édes” az alkoholtól, glicerintől, tannintól. Lágy, szinte olvadékony, telt faktúra, dohányos-csokis aromák, harmonikus, újvilági borokat idéző ízkép, besimuló tannin, szép barrik a háttérben. Koncentrált, mert drasztikusan hozamkorlátozott fenomén ő, utóízében fanyar gyümölcsösséggel.

Csakis a vadállati módon hozamkorlátozott borfákról szüretelhető olyan alapanyag, ami aztán keserű csoki mellé passzítható. A koncentrált borban ugyanis magas a háromértékű alkohol mennyisége is, ami fokozza a bor édességérzetét, illetve az érett szőlőtannin és a barrikhordó aromája-csersava szinergiára lép a glicerinnel, hogy divatosan és hülyén fejezzük ki magunkat.

De ha valakinek ennyi édesség is sok, nyugodtan tereljen egy véres marhát a Noir Gold mellé.

Noir Gold 2003 • Alkohol 13,5% • Extrakt 30 g/l fölött • Sav 5,2 g/l • Ár 4500 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik