Gazdaság

9,6 százalékkal nőtt az építőipar

Az építőipari termelés idén májusban kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9,6 százalékkal nőtt 2004 májusához képest. Az előző hónaphoz képest azonban 3,1 százalékkal csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint az építőipar termelés 2005 első öt hónapjában 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 32,1 illetve 15,8 százalékkal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése májusban 22,1 százalékkal, évkezdettől 22,5 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés termelése májusban 7,9 százalékkal, az év első öt hónapjában 10,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 28,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése májusban kismértékben, 0,7 százalékkal csökkent, az első öt hónapban viszont 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének dinamikus bővülése májusban is folytatódott, 27,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, évkezdettől számítva 28,1 százalékos volt a növekedés.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 35,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17,4 százalékkal, az egyéb építményeké – elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően – 42,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A májusban kötött szerződések volumene 16,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas értéktől. Ezen belül az épületek építésére 42,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére viszont 46,2 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 májusában. A jelentős csökkenés oka a 2004. májusban autópálya-építésekre aláírt szerződések miatti magas bázis volt. Az év első öt hónapjában az építőipar vállalkozások összesen 11,7 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 májusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,5 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,3 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,6 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik