Gazdaság

Szegény gazdagok

Minden magyar régió jogosult 2007 és 2013 között a cégberuházásokhoz nyújtott állami támoga­tásokra.

Neelie Kroes, a versenypolitikáért felelős uniós biztos esküdt ellensége a versenyt torzító állami támogatásoknak. Az Európai Unión belüli tisztességes verseny szabályai felett őrködő bizottsági tagnak különösen a gazdag tagországok kormányai és régiói által a magánszektornak és a veszteséget termelő ágazatoknak nyújtott szubvenciók vannak a begyében. Kroes már hónapokkal ezelőtt megüzente az unió tehetősebb tartományainak, hogy reszkessenek, mert a regionális szinten adott támogatások új szabályai nem lesznek kegyesek hozzájuk. Ki is tört a pánik Németországtól Nagy-Britanniáig, olyannyira, hogy a felzúdulás bizonyosan szerepet játszott abban, hogy az óév utolsó napjaiban a 2007 és 2013 között regionális szinten nyújtható állami támogatásokról elfogadott új szabályok sokat szelídültek az eredeti, meglehetősen vérmes verziókhoz képest.


Szegény gazdagok 1

Neelie Kroes versenyjogi biztos. Szigorú, de igazságos.


EGYENSÚLYOZÁS. Az Európai Bizottság mindazonáltal annyiban állta a szavát, hogy a jövőben az eddiginél kevesebb régióban lehet majd adókedvezményekkel és egyéb pénzügyi ösztönzőkkel előmozdítani a befektetéseket. Ezáltal közel 10 százalékponttal (52-ről 43 százalékra) csökken azoknak az EU-polgároknak az aránya is, akik regionális támogatásra jogosult térségekben laknak. „Az irányelvek igazságosan egyensúlyoznak a különböző érdekek között, támogatják kohéziós céljainkat és hozzájárulnak ahhoz is, hogy az állami támogatások csökkenjenek és célzottabbak legyenek” – méltatta Neelie Kroes az új szabályozást.

A reform vezérfonala, hogy a legmagasabb támogatási kulcsot a jövőben még inkább a hátrányos helyzetű és az uniós fejlettségi átlagtól legjobban elmaradó régiókban nyújthassák. A 25 EU-tagállam átlagos GDP-jének 75 százalékát el nem érő térségekben a fejlettségi szinttől függően 30-50 százalékos lehet a támogatási ráta, ami azt jelenti, hogy a jogosult régiókban befektető nagyvállalatok a beruházás értékének ekkora hányadáig kaphatnak majd közvetlen állami támogatást vagy adókedvezményt. Ha a támogatás kedvezményezettje kisvállalkozás, az állami juttatás arányát további 20, ha közepes méretű cég, akkor pedig 10 százalékponttal meg lehet majd emelni.



Szegény gazdagok 2

Azokban a régiókban, amelyek a régi, 15 tagú unióban egyébként még hátrányos helyzetűek lennének, a nagyvállalatoknak 2010 végéig átmenetileg még 30 százalékos állami támogatás nyújtására lesz lehetőség, de a rákövetkező évtől már csak 20 százalék lehet a felső határ. Az ennél is tehetősebb, de az átlagos fejlettséget azért nem elérő régiókban 10-15 százalékos állami támogatás lesz adható.

LEFEDETTSÉG. Brüsszel arról is gondoskodott, hogy 50 százaléknál nagyobb mértékben egyik országban se csökkenhessen azoknak a lakosoknak a száma, amik a támogatásra jogosult területen élnek. Írország, Dánia, Hollandia és Ciprus esetében 50 százalékkal csökken a „lefedettség”, miközben Magyarország egyike azon nyolc tagállamnak, amelyek egész területén adható lesz állami támogatás. A hét magyarországi régió közül hat hátrányos helyzetűnek számít majd. Közülük négyben (Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon) a maximális 50 százalékos támogatási szint lesz nyújtható. A Közép-Dunántúlon viszont az eddigi 50 helyett csak 40 százalékos, a Nyugat-Dunántúlon pedig 45 százalék helyett 30 százalékos támogatás lesz adható. A közép-magyarországi régió egyedüliként a 75 százalékos plafon fölé kerül. Ezen belül Pest megye támogatási kulcsa a jelenlegi 40 százalékról 30-ra süllyed, míg a gazdagabb Budapest számára a mostani 35 százalékról két szakaszban 2011-ig 10 százalékra csökken majd a határ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik