Gazdaság

Tülekedtek a pesti H&M-nél

Csütörtök délelőtt betört a piacra a H&M ruhákat tervező és árusító üzletlánc. Nagy tülekedés volt a nyitáskor.

Csütörtökön tizenegy órakor nyitotta meg rézajtóit a H&M üzletlánc legfrissebb keltezésű boltja a Váci utcában, közel a Vörösmarty térhez. A cég nagyon készült az ensemble-ra. A magyar piacra való betörést előző nap az egyik napilap címoldalán egészoldalas hirdetés támogatta, és hogy a hazánkban új, bár sokak számára nem ismeretlen márkát jobban a magyarok fejébe verje, az első száz vásárlónak ajándékfarmert ígért. Az első üzlet csak női holmit árul, de jövőre tervezik egy sokkal nagyobb áruház nyitását, ahol a férfiak is vásárolhatnak – maguknak.

A H&M portálja elé nyolc óra után érkeztek az első sorban állók. Szép lassan nőtt a számuk, háromnegyed tizenegykor – tizenöt perccel a nyitás előtt – már hosszú sor kígyózott. A több száz fiatal nőből álló hüllő a Váci utca 12. alól a Ferenciek tere felé indult el, majd egészen váratlanul és indokolatlanul hullámot vetve befordult a Régiposta utcába, végül a gyorsétkezde előtt megállt.

Percekkel a nyitás előtt – mivel csak az első száz belépő kap ajándék farmernadrágot – az esélytelenek ellensort indítottak, ettől az addig szabályosan – nyolc óta – sorban állók pánikot kaptak, tülekedés támadt, néhányan az eredeti sorból dezertáltak, és átálltak az ellensor vonalai mögé. Hamarosan elhangzottak az első bekiabálások, végül a sor elveszítette alakját, és a bejárat körül kialakult egy amőba. Pontban tizenegy órakor feltárult a biztonsági őrökkel erősített ajtó, s a személy- és vagyonőrök segítségével rendezetten beáramlottak az emberek.

„Kifejezetten a farmer miatt jöttünk” – mondta több vásárló is. A száz naci pillanatok alatt elkelt, a H&M menedzsment nagy örömére és az akcióról lekéső vásárlók bosszúságára. Az egyik hölgy fennhangon állította, hogy ő ötvenedik volt a sorban, akkor – kérdezte – most hol a pantalló. Egy másik hölgy továbbment a nem építő kritikánál, szerinte sorszámozni kellett volna a sorban állók között, majd hozzá tette, hogy most már mindegy. Nem csak a gyengébbik nem képviselői tettek ki magukért. Egy összetört arcú idősebb úriember szintén késve érkezett, a vezetés ezzel nem tudott mit kezdeni, de még azzal az érvvel sem, hogy direkt az ingyennadrág miatt engedték ki a szívkórházból injekcióval.

A vadonatúj őszi kollekcióval megrakott üzlet kellemes benyomást tett. Nem a formatervezett fogasok, és az eredetieskedő lakberendezés ötlenek tűntek szemünkbe, hanem a ruhák. A kétszintes boltban alsó- és felsőruházat egyaránt megtalálható, a kiegészítők, övek, sapkák, táskák, ékszerek nemkülönben. Nyugat-európai H&M-tapasztalataim szerint az üzletek kínálata valóban versenyképes árral bír, van saját stílusa, elképzelése a divatról, és a boltokban mindig hatalmas rendetlenség van a polcokon, az áru között.

„Átlagos ruhák vannak, de egy-két dolgot mindig ki lehet fogni, és a minőség sem olyan rossz” – vélte egy vásárló.
Akik szeretik a divatot, akik szeretnek öltözködni, nem tudják kielégíteni igényeiket Magyarországon, még Budapesten sem, nem is beszélve a vidéki városokról. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egyébként drágább Bécsben sokszor olcsóbban jutunk hozzá ugyanahhoz a ruhadarabhoz, mint idehaza, de ez már egy másik történet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik