Gazdaság

A Standard Chartered bank kínai piacra lép

A brit Standard Chartered bank 123 millió dollárt fektet be a kínai Bohai Bankba. Ezzel 19,9 százalékos részesedésre tesz szert a pénzintézetben.

A brit Standard Chartered bank 123 millió dollárt invesztál egy új kínai bankba, hogy az ázsiai ország gyorsan fejlődő pénzügyi szektorában megvesse a lábát. A befektetéssel a Standard Chartered 19,9 százalékos részesedést is szerez az észak-kínai Bohai Bankban.

A kínai állami bankok azonban nagy mennyiségű adósságot halmoztak fel államilag kontrolált kölcsönök és az elszaporodott korrupciós ügyek miatt. Ennek köszönhetően a Standard Chartered vezetősége úgy döntött, hogy inkább egy új bankba társul be – mondta el Bryan Sanderson, a bank elnöke.

Kína az utóbbi időben lehetővé tette, hogy néhány bankjában külföldi befektetők is részesedést szerezhessenek. Ezzel az ázsiai ország bankpiaca 2007-es nemzetközi szereplők előtti megnyitására készül.

Ennek következtében a nyugati pénzügyi szolgáltatók egyre inkább igyekeznek valamilyen együttműködést kialakítani kínai pénzintézetekkel. Jelenleg az állami tulajdonban lévő bankok mintegy 25 százalékában szerezhetnek külföldiek részesedést, amit viszont 20 százalékban korlátoz az állam.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik