Belföld

Választási képzés indul a Corvinuson

A megváltozott jogszabályokra is felkészítik a hallgatókat.

Idén is elindítja választási képzését a Budapesti Corvinus Egyetem: az önkormányzati, valamint a média területéről érkező hallgatókat a nyáron megváltozott jogszabályok alkalmazására készítik fel jórészt az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársai.

Az intézmény közigazgatási tudományi kara idén szeptemberben harmadik alkalommal indítja el a szakirányú továbbképzést azok számára, akiknek munkájához nélkülözhetetlen a választási igazgatás alapos ismerete.

Az oktatók között van mások mellett Rytkó Emília, az OVI korábbi vezetője, Zubor András, az iroda szervezési ügyekért felelős vezetője, Berta Zsolt, az iroda vezetőjének jogi helyettese, Vannay-Skody Tamás, a Választási Információs Szolgálat vezetője, valamint Cserny Ákos, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke.

Az ősszel induló képzésen a hallgatók már az Országgyűlés által elfogadott új jogszabályok ismeretéből vizsgáznak, így a tételek között lesz az önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztásáról szóló (az október 3-ai választáson már alkalmazandó) törvény.

A tantárgyak között lesz a választási statisztika, a választási földrajz; ez utóbbi például azt is elemzi, hogy a történelem során miért erősödhettek fel egyes politikai irányzatok az ország valamely térségében, és miért nem nyerhettek teret máshol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik