Belföld

Illetékmentességet kapnak az iszapkárosultak

A kormány február végéig meghosszabbítaná az iszapkatasztrófa miatti veszélyhelyzetet.

Nem kell illetéket fizetniük a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak új otthonaik, új gépjárműveik, megrongálódott, megsemmisült okmányaik, bizonyítványaik pótlása után. A nemzetgazdasági miniszter rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

Az adóhatóság az iszapömlés károsultjainál mellőzi a lakásszerzést terhelő vagyonátruházási, ajándékozási illeték kiszabását személyenként egy lakás megszerzése után. A mentesség feltétele, hogy az érintettnek a lakcímnyilvántartás szabályai szerinti otthona Kolontáron, Devecserben vagy Somlóvásárhelyen a gátszakadás miatt életveszélyessé vált, bontásra ítélték vagy már el is bontották. A mentesség akkor is megilleti, ha olyan otthona volt, amelybe már nem akar visszatérni, vagy ha lakóhely, tartózkodási hely hiányában a károsult életvitelszerűen élt az említett települések valamelyikén.

A lakásokon felül a gépjárművekkel kapcsolatban is illetékmentességben részesülhetnek a károsultak. Az okmányiroda elengedi azt az illetéket is, amelyet a vörösiszap-katasztrófában megrongálódott, illetve megsemmisült, okmányirodai hatáskörben kiállított okmányok pótlásáért kellene fizetni.

Közben kiderült, hogy a kormány február végéig meghosszabbítaná a kolontári iszapkatasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Erre már hétfőn felhatalmazást adhat az Országgyűlés. A parlament honlapján közzétett határozati javaslat indoklása szerint nyilvánvalóvá vált, hogy egy későbbi katasztrófa megelőzését szolgáló védművek elkészítése a kedvezőtlen időjárás miatt jelentősen több időt vesz igénybe.

A külterületi kárfelszámolás Veszprém megyében egyelőre nem fejeződött be, és a csaknem 1000 hektáros szennyezett mezőgazdasági terület mentesítése során továbbra is szükséges a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvényben meghatározott egyes intézkedések alkalmazása, ami pedig csak a veszélyhelyzet fenntartása mellett lehetséges.

A kárenyhítést és a helyreállítást a szokatlanul csapadékos téli időjárás is hátráltatja. Ezért a veszélyhelyzet fenntartása Veszprém megyében indokolt. Az országgyűlési határozat elfogadása esetén a kormánynak lehetősége lesz a veszélyhelyzetet továbbra is fenntartani Veszprém megyében 2011. március 31-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik