Belföld

“Elkisgazdásodás” útjára lépett a Jobbik

A párt "szélsőségesekre" és "mérsékelt radikálisokra" oszlik.

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik az “elkisgazdásodás” útjára lépett Pősze Lajos frakcióból való kizárásával, illetve a “gárdamozgalom kezdődő szétesésével”. A politikai elemző és tanácsadó intézet elemzésében emlékeztet: korábban már többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Jobbik gyors szervezeti fejlődése miatt komoly törésvonalak alakultak ki a pártban.

Az elemzés készítői szerint a Jobbik nem tudott átütő sikert elérni az önkormányzati választáson, a kormánypárti kétharmad dominálta parlamentben semmiféle “zsarolási potenciállal” sem rendelkezik, és az elmúlt hónapokban “protesztpárti jellegét” is elvesztette.

Kiemelik: mára ez a helyzet valóságos töréseket eredményezett, amelyeket a párt sikertelensége akár tovább is mélyíthet.

Az intézet “szélsőségesekre” és “mérsékelt radikálisokra” osztja a pártot, a törésvonalak fő okát pedig például a Magyar Gárdához, illetve a parlamenti munkához való különböző hozzáállással magyarázza.

Szerintük a Jobbik-frakcióból hétfőn kizárt Pősze Lajost a “szélsőséges politizálással eddig sem szimpatizálók” követhetik legközelebb. Az intézet ilyen “mérsékelt” jobbikos országgyűlési képviselőként említi Nyikos Lászlót, az Állami Számvevőszék korábbi elnökhelyettesét, valamint Balczó Zoltánt, volt MIÉP-es politikust, a Ház egyik alelnökét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik