Gazdaság

LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Áprilisi álmok

A második tavaszi hónapban tovább javultak a lakosság várakozásai – a bizalmi index újabb 3 pontot emelkedett.

Általánosan erősödő optimizmusra utal, hogy a feltett 12 kérdés csaknem mindegyikére pozitívabb válaszokat adtak a megkérdezettek, mint márciusban. Egyedül a megtakarítási kedv gyengült, amit valószínűleg a már néhány hónapja tartó kamatláb-csökkenés következménye. Kedvező jelenség ugyanakkor az inflációs várakozások mérséklődése, amire feltehetőleg a – januári ugrásszerű árszint növekedést követően – folyamatosan lassuló áremelkedési ütem volt jó hatással.

A várakozásteljes hangulat valószínűleg még mindig Magyarország OECD- felvételének és a hozzá kapcsolódó propagandának köszönhető, s egyre többet emlegetik az EU-csatlakozás közeledtét is. Az új pénzügyminiszter körüli csend alighanem ugyancsak a zavartalanul javuló helyzet benyomását kelti az emberekben.

Településtípusok szerint vizsgálódva, a fővárosiak továbbra is optimistábbak a vidékieknél. A válaszadók munkaerő-piaci helyzete szerint kialakított csoportok várakozásaiban meglévő különbségek viszont már régóta nem olyan stabilak, mint két-három évvel ezelőtt. Áprilisban a nyugdíjasok válaszaiból lehetett várakozásaik erőteljes javulására következtetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik