Gazdaság

BRIT KONJUNKTÚRA – Az embargó első számlája

Az európai marhahús-embargó, valamint a hazai fogyasztás visszaesése 0,2 százalékos veszteséget okozott a brit GDP második negyedéves gyarapodásában. Április eleje és június vége között a szigetország GDP-je 0,4 százalékkal bővült, és a statisztikusok a bruttó hazai termék várt 1,9 százalékos éves növekedését 1,8 százalékra módosították. Az ipari termelés hanyatlásánál jóval erősebb volt a mezőgazdaság visszaesése, amely egymagában okolható az éves szinten 0,1 százalékos konjunktúra-fékeződésért.

Eközben a kiskereskedelmi eladások 2,4 százalékkal, 8 éve nem látott mértékben bővültek az elmúlt negyedévben. A kereskedelmi mérleg hiánya áprilisban 1,4 milliárd font volt, májusban ez 1 milliárd fontra szorult vissza. A Confederation of British Industry (CBI), a brit munkaadók szövetsége közelmúltbeli közvélemény-kutatása az optimizmus visszatértét jelzi a vállalatvezetők körében.

Az áremelkedés fékeződik, az éves szintre vetített ráta az áprilisi 3,75 százalékról májusban 3,5 százalékra szorult vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik