Belföld

Jobbik: etikátlan az iszapkárosultak ügyvédje

Az ellenzéki párt képviselője szerint súlyos pénzt kér a védő azoktól, akik mindenüket elvesztették.

A vörösiszap-katasztrófa okainak feltárása mellett az egyéb anomáliákra is kiterjed majd a parlamenti vizsgálóbizottság munkája – mondta a testület felálíltását kezdeményező Kepli Lajos. A jobbikos képviselő etikátlannak tartja a Magyar György ügyvédi irodája által a jogi képviseletért meghatározott díjakat, amelyekről a sajtó számolt be.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy már a katasztrófa másnapján, a devecseri lakossági fórumon azt ajánlották az embereknek, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kössenek szerződést. Más szóba sem került. Ezt követően, egy újabb lakossági fórumon az hangzott el, hogy az embereknek semmit nem kell fizetniük, a károkozó állja a költségeket.

A kiküldött szerződésekből azonban az derült ki, hogy ha valaki még a kártérítés kifizetése előtt felmondja az ügyvédi megbízásokat, akkor az addig elvégzett munkát 50 ezer forintos órabérrel számlázzák ki, ha pedig megnyerik a kártérítési pert, akkor az odaítélt összeg 13 százalékát kell kifizetni – tette hozzá a jobbikos képviselő.

Kepli Lajos úgy vélte: ez nem igazán méltányos azokkal az emberekkel szemben, akik mindenüket elveszítették. Úgy tűnik, amint a katasztrófa bekövetkezett, rátelepült az ügyvédi iroda a károsultakra és próbálja őket minél jobban kihasználni. Ez nem etikus – mondta az ellenzéki politikus, aki tegnap közölte, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nagy többséggel támogatta a Jobbik vizsgálóbizottság létrehozására tett kezdeményezését a kolontári üggyel összefüggésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik