Belföld

Földspekulációt sejt a környezetvédelmi államtitkár

Illés Zoltán szerint trükközések folytak a Natura 2000-es területekkel.

Trükközések folytak a Natura 2000-es területekkel, ezért valamennyi esetben felülvizsgálják, hogy jogosan kerültek-e védelem alá, ez vonatkozik a zamárdi Brettyóra is – írta csütörtöki számában Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt idézve a Somogyi Hírlap.

Vannak olyan területek, amelyeket Natura 2000-es védelem alá vettek, de azóta sem bizonyított, hogy védendő növény-, vagy állatfajok élőhelye. S van példa az ellenkezőjére is, amikor védelemre indokolt területeket nem vontak be a körbe – mondta Illés Zoltán, akit annak kapcsán kérdezett a napilap, hogy korábban Csákovics Gyula zamárdi polgármestere levélben fordult az államtitkárhoz, mert Zamárdi 200 hektáros, Balaton-közeli belterületének, a Brettyónak a védelembe vonása óta az érintett földterületek tulajdonosait csak hitegetik, kártérítést azonban nem kaptak.

“Az jól látható, hogy itt-ott földspekuláció állhat a háttérben. Tisztán akarunk látni, átfogó felülvizsgálatot rendeltem el” – mondta Illés Zoltán, hozzátéve: amennyiben egy terület a pontosítás után is marad a törvény hatálya alatt, akkor a tulajdonosokat kompenzálni kell, erre a célra mindenképpen pénzt kell áldozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik