Belföld

Több mint 20 terhelő vallomás a MAL-vezér ellen

Kirúgással fenyegették azt a dolgozót, aki túl sokat és hangosan beszél a gát állapotáról.

Kirúgással fenyegették azokat a dolgozókat, akik túlságosan sokat és hangosan beszélnek a gát állapotáról – írja a Népszabadság a MAL Zrt. vezetője, Bakonyi Zoltán ellen tett tanúvallomásokra hivatkozva. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint több mint húsz terhelő vallomást jegyzőkönyveztek a nyomozók Bakonyi Zoltán ellen, aki azonban ártatlannak vallja magát.

A Népszabadság úgy tudja: ellene vallottak állítólag a társaság egyes felső és középvezetői is. A lap szerint ezek alapján Bakonyi már hetek óta tudhatott róla, hogy a vízzel hígított vörös iszap több helyen átáztatta a 10-es tározó gátját. A cégvezető azonban – bár tett intézkedéseket a szivárgások megszüntetésére – a tanúk szerint lényegesen több gondot fordított a gátszivárgás miatt aggódó dolgozók megfélemlítésére.

A jogászok szerint a vezérigazgató nem kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, hanem akár életfogytiglani börtönnel is sújtható, ha bizonyítást nyer a szándékosság – vagyis az, hogy Bakonyi Zoltán tudott a gátszakadás veszélyéről.

Az ajkai timföldgyárban egyébként elkezdődött a hőtermelés, és a hét végén újraindul a termelés – jelentette be tegnap Bakondi György kormánybiztos. Elmondta, hogy keddtől a MAL minden telephelyét a rendőrség őrzi, és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is.

Bakondi György kérésére az APEH elkezdte a cég teljes revízióját. Kérdésre válaszolva üzleti titoknak nevezte a MAL tartozását. Azt mondta, addig lesz a MAL állami felügyelet alatt, míg ki nem termeli az állam által kifizetett kártalanítási költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik