Belföld

Délután háromkor feloldják a devecseri készültséget

Délután háromkor feloldják a kitelepítési készenlétet Devecserben - közölte a polgármester.

Toldi Tamás azt mondta, a készenléti állapot feloldásáról a védelmi bizottság dönt hivatalosan, de a lakosság már tud róla. A katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is érvényben marad. A tervek szerint Kolontár lakossága pénteken térhet vissza a településre, mert akkora befejeződik az újabb gátszakadás elleni védekezés összes munkálata.

Délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai megtekintették a vörösiszap okozta károkat. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a kormány mindenkinek, aki a katasztrófában kárt szenvedett, segítséget nyújt. Jogi segítséget ad a városvezetésnek és az embereknek, hogy érvényesítsék kártérítési igényüket a Mal Zrt.-vel szemben – tette hozzá a polgármester.

Toldi Tamás közölte, már kijelölték azt a területet, ahová felépítenék az új lakóparkot. Az emberek több típusterv alapján választhatnak majd, hogy milyen jellegű házat építsenek a számukra. A polgármester szólt arról is, hogy a kormányfői ígéret szerint az új házak építésén túl üres állami lakásokba is beköltözhetnek a kárt szenvedett lakosok.

A polgármester azt mondta: folyamatosan kapják a segélyadományokat, szükségük leginkább védőfelszerelésekre, -eszközökre, tartós élelmiszerre van. A helyreállítás után bútorokat és berendezési tárgyakat, műszaki eszközöket várnak, de arra kérik az adománygyűjtőket, hogy azokat egyelőre ne szállítsák ki a településre, mert nem tudják a raktározást megoldani.

Az Orbán-kormány Kolontáron és Devecserben is tájékozódott a vörösiszapömlés által okozott károkról. A kabinet tagjait a miniszterelnök tájékoztatta egy esetleges újabb gátszakadás elleni védekezési munkálatokról. A politikusok felmentek a megsérült gátszakaszra is, és megnézték a X. számú tározón keletkezett újabb repedéseket.

Később a belügyminiszter azt mondta, hogy miután megépült a hármas védőgyűrű a megsérült zagytározó körül, valamint a kolontári védőgát, kijelenthető, hogy mind Devecser, mind Kolontár védett része biztonságban van. Pintér Sándor közölte, nem lesz szükség újabb kitelepítésre, de a veszélyhelyzetet még nem oldják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik