Belföld

Senki sem ellenőrizte a tározó falát?

Illés Zoltán szerint a Mal vezetői "hazudtak", amikor azt mondták, hogy a környezetvédelmi hatóság megvizsgálta és rendben találta a bedőlt tározó gátjait.

A környezetvédelmi államtitkár álláspontja szerint a felügyelete alá tartozó Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyeletnek most és korábban sem volt feladata, hogy az illetékességi területén található ipari létesítmények építményeinek szerkezeti stabilitását, “állékonyságát” vizsgálja, így statikai vizsgálatot a vörösiszap-tragédiát okozó, 2000 körül beindított 10-es tározón sem végeztek – írja az Index.

Az ilyen típusú vizsgálatok az adott település elsőfokú építési hatóságának feladatkörébe tartoznak – mondta az államtitkár, leszögezve, hogy a tározó esetében a közigazgatásilag illetékes jegyzőnek kellett volna ezeket a méréseket elvégeznie.

Illés Zoltán hozzátette, szerinte a katasztrófáért egyik önkormányzat sem hibáztatható, a baj oka leginkább a hatáskörök rossz kiosztásában keresendő. Úgy véli, a hatásköri zavarok oda vezettek, hogy a tározó falát senki sem ellenőrizte.

Kedden az államtitkáréhoz hasonló tartalmú nyilatkozatot tett az InfoRádióban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója is. A posztra Illés Zoltán által szeptemberben kinevezett Csepregi István szerint a tározót működtető cégnek kell “önellenőrzés formájában” évente a gátak állapotát vizsgálni, a felügyelőségnek csak az erről szóló írásos jelentéseket kell átnéznie a hatósági vizsgálat során.

A Közép-dunántúli Felügyelőség honlapján közzétett sablonjelentésből nem derül ki, mire terjedt ki a vizsgálat, az azonban biztos, hogy a hatóság helyszínre küldött képviselője, Bíró Attila semmilyen további intézkedést nem tartott szükségesnek – olvasható a cikkben.

Az Index információi szerint a Kolontárt elöntő, tíz éve üzemelő tározó a település közigazgatási területén van, így Illés Zoltán álláspontja szerint a területileg illetékes és az iszapömlés által szintén sújtott Devecser város önkormányzata lett volna a statikai vizsgálatok felelőse. A leomlott falú 10-es kazettával egybeépített 9-es tározó az önkormányzatok feltételezése szerint Ajka és Kolontár közös fennhatósága alá tartozhat, más régebbi tározók pedig Ajka közigazgatási területén találhatóak.

Az érintett önkormányzatokban nem kívánták kommentálni az államtitkár felvetését, az viszont kiderült, hogy az önkormányzatok sosem végeztek állagfelmérést a tározókon, sőt ezekről a létesítményekről pontos dokumentáció sincs a birtokukban. Eddig mindenütt úgy tudták, hogy a kazetták teljes körű ellenőrzése a vízügyi és környezetvédelmi hatóság feladatkörébe tartozik – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik