Gazdaság

LUFTHANSA-MÉRLEG – Túlzott kapacitások

Idén az első félévében 119 millió márka adózás előtti eredményt ért el a Lufthansa konszern. Ez az eredmény 70 millió márkával kevesebb, mint az előző év hasonló időszakának eredménye. A megrendelések menynyisége, mindenekelőtt a német piacon, jóval elmaradt a várakozásoktól. A düsseldorfi repülőtéri tűzeset miatti forgalomkiesés és mindenekelőtt a légi fuvarozás piacának széttagolódása, a túlzott kapacitások és árdömping magyarázza az előző év hasonló időszakáénál 37 százalékkal alacsonyabb nyereséget.

A Lufthansa konszern cégei az első félévben 19,7 millió légi utast (ez az előző év első feléhez képest 0,4 százalékos növekedést jelent), valamint 808 600 tonna teherárut és postai küldeményt (növekedés: 2,4 százalék) szállítottak. Tonnakilométerekben mérve ez 1,8 százalékos előrelépés. A Lufthansa azonban ennél nagyobb növekedéssel számolt, ezért az első félévben 4,2 százalékkal növelte kínálati kapacitásait. Időközben a kapacitásokat hozzáigazították a valós kereslethez. A teljes kihasználtsági mutató ezzel 68,3 százalékot, a személyszállításé 67,6 százalékot ért el.

A konszern teljes forgalma 6,6 százalékkal, összesen 9,8 milliárd márkára növekedett. Az idei év első félévében 1061 millió márkát fektetett be, ebből 810 milliót repülőgép-vásárlásra és korábbi vásárlások törlesztésére. Az előző év hasonló időszakában ez az összeg 798 millió márkát tett ki. Az egymilliárd feletti cash-flow mellett a saját finanszírozás aránya elérte a 94 százalékot. A konszern júniusban saját eszközökből, teljes mértékben törlesztett egy korábbi, 750 millió márka értékű Euro-kölcsönt. A Lufthansa júniusban költségcsökkentő csomagterv megvalósításába fogott. A “Program 15” nevet viselő terv az egy ülésre eső kilométerenkénti költség 17-ről 15 pfennigre való leszorítását irányozza elő 5 éven belül. A társaság ez évre 190 millió márkás általános kiadásmegszorítást tűzött ki célul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik