Belföld

Nézőpont: 100 nap után elégedett a többség

A kutatóintézet szerint a válaszolni tudók 57 százaléka elégedett a kabinet tevékenységével.

A Nézőpont Intézet 2010. augusztus 30. és szeptember 5. között 2000 fő telefonos megkérdezésével készült országos kutatásából kiderül, a kormány eddigi munkájával leginkább a megyeszékhelyen, illetve a megyei jogú városban élők (62 százalék), valamint a 60 évnél idősebbek elégedettek (62 százalék). Korábban a megyei jogú városok lakói az átlagnál szkeptikusabbak voltak a Fidesszel, ez a tendencia most megfordult – írják.

Nem meglepő, hogy leginkább a kormánypártok szimpatizánsai elégedettek, 78 százalékuk támogatja a kormány munkáját, de a Jobbik-szimpatizánsok 32 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 33 százaléka és a szocialista tábor 27 százaléka is inkább elégedett az elmúlt száz nap kormányzati teljesítményével.

A kormány eddigi tevékenységeivel és stratégiai döntésével a megkérdezettek többsége inkább elégedett. A legnépszerűbb intézkedés az Új Széchenyi Terv meghirdetése és a bankadó bevezetése, amelyekkel a megkérdezettek 61 százaléka elégedett, ezektől kevéssel lemaradva 58 százalékkal a kettős állampolgárság bevezetését említették a megkérdezettek. A kormány árvízi munkájával kapcsolatban a megkérdezettek 55 százaléka fejezte ki elégedettségét, míg legkevesebben az egykulcsos, de családbarát adózás bevezetésével voltak elégedettek (41 százalék).

Orbán Viktor miniszterelnököt minden megkérdezett ismeri, teljesítményével a válaszolni tudók 63 százaléka elégedett, akik az iskolai osztályzatok alapján jó vagy jeles jeggyel minősítették a kormányfő munkáját. Orbán Viktor támogatottsága a városi lakosság (66 százalék) és a 60 éven felüliek (67 százalék) körében kiemelkedő.

A teljes elemzés PDF-formátumban elérhető: A száznapos kormány megítélése (Nézőpont Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik