Gazdaság

Bázeli zűrzavar

A 2007-ben életbe lépő új bázeli bankszabályozás jelentős változást hoz az adatmenedzsment terén.

A Basel II szabályozás elsősorban informatikai, azon belül is adatmenedzsmenttel kapcsolatos problémát vet fel a bankok számára. Az IDC előrejelzése szerint 2006-ig a nyugat-európai bankok IT-kiadásaik 9 százalékát az új szabályozással kapcsolatos megoldásokra fordítják.


Bázeli zűrzavar 1

A pénzintézetek számára szükséges informatikai feladatok között szerepel a Basel II által ajánlott információk tárolása, a saját működéssel összefüggő informatikai háttér kialakítása, valamint a megfelelő adatbázis létrehozása is. Éppen ezért a bankok mellett az informatikai cégek is igyekeznek választ adni a kihívásokra. “Az IBM 90 tanácsadóval európai kompetenciaközpontot hozott létre a kihívások kezelésére, amelyben cégünk a stratégiai kidolgozásától kezdve az implementációig segítséget kíván nyújtani” – mondja Kósa Dávid, az IBM informatikai tanácsadója. A vállalat egy weblapot is létrehozott (www.basel-pathfinder.com), amelyen a regisztrált felhasználók információkat kaphatnak a szabályozással, a felkészüléssel és a szükséges informatikai teendőkkel kapcsolatban. Az IBM felmérése szerint a bankok 96 százaléka az adatmenedzsmentet említette meg első számú problémaként. Erre az IBM banki adattárház modellje szolgálhat válaszként. A tíz éve fejlesztett rendszer több mint 80 százalékát fedi le az iparágban tipikusan használt adatstruktúráknak, és ma már képes a Basel II támasztotta igények kiszolgálására is. Az Oracle szintén létrehozta Európai Adattárház és Bázel II Kompetencia Központját, mégpedig Budapesten. “Teljes körű megoldással rendelkezünk, amely kiterjed az adat- és rendszerhiányok felmérésére és a pótlási stratégia kialakítására, valamint a Basel II-es adatmodellre épülő kockázati tőke számoló és elemző alkalmazás bevezetésére” – mutat rá Ribarics Pál vezető tanácsadó. Az Oracle megoldásában alkalmazott technológiai elemek, az adatbázis-kezelő, az alkalmazásszerver és a lekérdező eszközök a nagymennyiségű adat tárolását hatékonyan és megbízhatóan oldják meg. “A bázeli szabályozás ugyanakkor új feladatokat is felvet, amely régebbi megoldatlan kérdésekre is választ nyújthat” – hangsúlyozza Nagy-György Márton, a Hewlett-Packard Magyarország pénzintézeti üzletágának vezető konzulense. A felkészüléshez ugyanis elengedhetetlen a banki procedúrák, folyamatok átgondolása. Az informatikai feladatok között elsősorban adatmodell és adatgyűjtési rendszer létrehozása szerepel. Ezen alapulhat egy, a szükséges funkciókat kiszolgáló adattárház, illetve az azt kiegészítő alkalmazások és portálrendszerek.

Az új elemként megjelenő működési kockázattal kapcsolatban Nagy-György Márton megemlítette: itt komoly hangsúlyt kap az informatikai biztonság is. Két fontos elemet emelt ki: a katasztrófatűrő megoldásokat, amelyek outsourcing vagy más formában megosztott adattároláson alapulnak, illetve a hozzáférés-védelem szabályozását, ahol felmerülhet a legmodernebb megoldások, például biometrián alapuló ellenőrző rendszerek használata is.

“Számos adatrendszerből kell részletesen, akár tranzakciók szintjén is adatot szolgáltatni” – Mándoki Gábor, az SAP Hungary Kft. üzletfejlesztési vezető tanácsadója szerint ebben rejlik a Basel II. szabályozás legfontosabb kihívása. Mindez magával vonhatja a háttérrendszerek fejlesztését is: az SAP-s szakértő szerint ez elsősorban a fedezetkezelő rendszerekre vonatkozik. Szükséges az egységes adatbázis megteremtése, valamint a mögöttes rendszerek kommunikációjához és az adatok kinyeréséhez új interface-ek létrehozása. Az SAP éppen ezért fejlesztési partnerekként öt német bankkal együtt látott neki saját Basel II megoldása kialakításához. Ez négy fő komponensből áll: a pénzügyi adattárból, a historikus adatbá-zisból, az elemző részből, illetve a beszámolókat készítő szintből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik