Belföld

1 milliárdot pótolhat az állam az egyházi iskoláknak

A vatikáni-magyar vegyes bizottság megvizsgálja, hogy miként érvényesült a vatikáni szerződés az elmúlt nyolc év alatt.

Egymilliárd forintot pótolhat az állam idén az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának négymilliárd forintos elmaradásából az ősszel megszavazandó zárszámadási törvényjavaslat szerint – közölte Szászfalvi László a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára.

Idén a 2009-re vonatkozó egyházi közoktatási kiegészítő normatíva 757 millió forint lesz, illetve 1 milliárd 17 millió forintot kapnak az egyházak szociális intézményeik kiegészítő normatívájaként.

A kormányzat egy bizonyos ütemezési terv szerint az állami finanszírozást szeretné bevezetni a közoktatási rendszerben, “és ez nyilván érinti majd az egyházi fenntartású oktatási intézményeket is”. A részleteket azonban még az egyházi szakértőkkel egyeztetni kell – jegyezte meg.

Az egyházügyi államtitkár megemlítette: a szeptember-október folyamán összehívandó vatikáni-magyar vegyes bizottságnak az egyik legfontosabb témája az egyházak, illetve az egyházi intézmények finanszírozása lesz, ezeket a kérdéseket részletesen elemzik majd. “Reménység szerint konszenzusra tudunk jutni egymással” – tette hozzá.

A vegyes bizottság témája lesz továbbá, hogy “közösen vonjuk le a konzekvenciákat” a vatikáni szerződés megkötése, az 1997 utáni évek tapasztalatai alapján. Végig kell gondolni, hogy miként érvényesült a vatikáni szerződés az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása alatt – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik