Nagyvilág

Nemi erőszakkal, halállal fenyegették a lánybandát

muszlim nő (muszlim nő)
muszlim nő (muszlim nő)

Mindössze egy koncert után feloszlott a többségében muzulmánok lakta, India által ellenőrzött Kasmír első lánybandája a tagjait ért fenyegetések és bírálatok miatt.

A muszlim tinédzserekből álló zenekart a közösségi portálokon érték fenyegetések, egy mufti pedig még fatvát – vallási rendeletet – is kibocsátott rájuk. Kikeltek ellenük a szeparatisták is. A lányokat halállal, nemi erőszakkal, bántalmazással fenyegették meg, mondván, hogy eltértek az iszlám előírásaitól.

A Pragásh nevű együttes sorsa vélemények szerint a modernitás és a hagyományok közötti éleződő feszültséget tükrözi a többségében muzulmánok lakta és Pakisztán által magáénak követelt Kasmírban.

Adnán Mattu, a tinédzser lányok zenetanára és menedzsere szerint a három középiskolás fiatal fél, és csak azt szeretné, ha véget érne a körülöttük zajló cirkusz.

Az együttes decemberben lépett a nyilvánosság elé, mégpedig egy olyan versenyen, amelyet egy félkatonai szervezet rendezett „A bandák összecsapása” (Battle of the Bands) címmel. A Pragásh harmadik helyezést ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik