Nagyvilág

Szabadulna a pedofil gyilkos

A brüsszeli büntetés-végrehajtási bíróságon hétfőn tárgyalták Marc Dutroux, a 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt belga pedofil gyilkos kérvényét, amelyben idő előtti szabadon bocsátását kérte. Dutroux jelen volt a tárgyaláson.

Belgium leggyűlöltebb bűnözőjét hat lány – gyermekek és serdülők – elrablásával, megerőszakolásával és közülük kettő meggyilkolásával, illetve további kettő halálában való bűnrészességgel vádolták. Volt felesége, Michelle Martin – aki minderről tudott, de nem tett semmit a bűncselekmények megakadályozására, sőt két kislányt ő éheztetett halálra – 30 év börtönt kapott. Őt tavaly augusztusban szabadon engedték. Tettét megbánta, és ma egy kolostorban él.

Dutroux-t egy hátsó ajtón vezették be a tárgyalóterembe, de az ott összegyűlt újságírók számára láthatatlan volt. Az épület körül a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket léptették életbe. A bíróság előtti téren szélsőjobboldali tüntetők kisebb csoportja halált követelt a pedofil gyilkosra.

A tárgyalás mintegy két óra hosszat tartott, ezután Dutroux-t visszaszállították börtönébe a Brüsszel közelében fekvő Nivelles-be. Ítélethozatal február 18. előtt nem várható.

Dutroux elvileg április 30-tól kérvényezheti feltételes szabadon engedését, miután addigra letölti büntetésének egyharmadát. 1996-os őrizetbe vétele óta 16 évet töltött börtönben. Azt kérte, hogy kerüljön házi őrizetbe, és elektronikus lábbilincset alkalmazzanak rajta. Jogászok kizárják gyors szabadon engedését, mert nem tesz eleget az ezzel kapcsolatos előírásoknak. Szakértőknek kellene bizonyítaniuk, hogy többé nem jelent veszélyt a társadalomra, ezenkívül tartózkodási helyet és valamilyen foglalkoztatást is meg kellene határoznia.

Ellene szól az is, hogy 1998-ben egy bírósági meghallgatás alkalmával rövid időre sikerült megszöknie, és csak órákkal később találták meg egy erdőben.

A belga társadalom biztosra veszi, hogy a kormány megakadályozza Dutroux szabadon engedését. A 2004-es ítélet lehetőséget nyújt erre: az életfogytiglanon kívül tízévi biztonsági őrizetet is elrendelhetnek vele szemben, amiről a kormány dönthet. Ez lehetővé tenné további börtönben tartását, még akkor is, ha a bíróság engedélyezné szabadon bocsátását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik