Nagyvilág

Minisztert és főrendőrt vittek el Franciaországban

francia miniszter (francia miniszter)
francia miniszter (francia miniszter)

Őrizetbe vették kedden Nicolas Sarkozy volt államfő két közeli munkatársát, hogy egy korrupciós ügyben vallomást tegyenek - közölte a helyi sajtó.

Claude Guéant volt belügyminisztert és Michel Gaudin volt párizsi rendőrfőnököt Nanterre városában hallgatják ki a korrupció elleni küzdelem és a pénz- és adóügyi jogsértésekkel foglalkozó hivatal munkatársai. Őrizetbe vételük ideiglenes, szabadságukat egy napra korlátozzák, ez az időtartam további 24 órával meghosszabbítható.

A nyomozók kérdései bizonyos jutalmak kifizetésével kapcsolatosak, amelyek ügyében a párizsi ügyészség tavaly nyáron kezdett előzetes vizsgálatot. Ez utóbbi előzménye a belügyi tárcánál indult vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatala volt.

A nyomozók szerint Claude Guéant, akkoriban a belügyminiszteri tisztséget betöltő Sarkozy hivatalvezetője, 2002-től két éven át havonta tízezer eurót kapott készpénzben a belügyminisztérium pénztárából. Ezt a pénzt abból az alapból utalták ki, amelyből a rendőrség informátorait fizették. Azt egyelőre nem állapították meg, hogy Guéant milyen célra költötte a pénzt.

Claude Guéant környezete akkoriban azt állította, hogy ezeket a pénzeket nem Guéant-nak szánták, hanem egyfajta prémiumkeretként szolgáltak, amelyből az akkori belügyminiszter Sarkozy védelmével megbízott rendőröket fizették.

Guéant 2002 és 2004 között Sarkozy hivatalvezetője volt. Amikor Sarkozy államfő lett, ő lett az elnöki hivatal főtitkára, majd 2011-2012-ben pedig belügyminiszter volt.

Michel Gaudin 2002 és 2007 között az országos rendőrség munkáját irányította, majd 2012-ig párizsi rendőrfőnök volt. A szocialisták hatalomra kerülésekor nyugdíjazták és Sarkozy hivatalának vezetője lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik