Gazdaság

Magát a gázáremelést

már nem követték olyan nagy viták, mint a döntéshozatalt. Azt azért felemlegette az ellenzék, hogy a szocialisták választási kampányukban mást ígértek. Ígéret ide vagy oda, a régi gázár tarthatatlan volt, ugyanis még a mostani sem fedezi az ágazat költségeit. Ám ha mind az olajár, mind a dollárárfolyam kedvezően alakul, az év végére nullszaldós lehet a Mol gázüzletága. A nyereséges működéshez azonban további áremelésre is szükség lesz. Ez pedig nemcsak az olajtársaság érdeke, hanem közvetve a fogyasztóké is. Jelenleg ugyanis a Mol csak a feltétlenül szükséges karbantartásokat végzi el a gázüzletágban, fejlesztésekre nem futja. Már az idei kemény tél is jócskán próbára tette az ellátó rendszert, s a szokatlan időjárás a későbbiekben bajt is okozhat, tekintettel arra, hogy 2010-re várhatóan 3 milliárd köbméterrel nő az éves földgázigény, mindenekelőtt az új gázerőművek üzembe állítása miatt. Utóbbiakra pedig a paksi üzemzavar fényében a korábbinál is nagyobb szükség van. Ráadásul a mesterségesen alacsony gázárak miatt a lakosság is jóval több gázt fogyaszt, mint kontinensünk nyugati felén.

A gázpiac liberalizációja – amely egy meghatározott mennyiségnél több gázt igénylő nagyfogyasztók számára a jövő nyártól, a többiek számára pedig 2007. július elsejétől történik meg, az uniós kötelezettségvállalásoknak megfelelően – szintén megkívánja a piaci gázárak érvényesítését. Annál is inkább, mert a teljes liberalizációt követően megszűnik a Mol ellátási kötelezettsége, tehát gázszolgáltatás akkor lesz, ha megéri ilyen tevékenységet folytatni.

A kormányzati ígéretek szerint a mostani után már nem lesz szükség az inflációt meghaladó gázáremelésre. Hogy pontosan milyen további korrekciók kellenek majd, az a júliusra ígért gáztörvényből derül ki. Ahhoz azonban, hogy a gazdaságilag racionális döntés ne párosuljon politikai viharokkal, gyorsan határozni kell a hosszú távon érvényesítendő szociális kompenzációról is, hiszen a piaci árakat nyilvánvalóan nem lehet a lakosság szegényebb részére rászabadítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik