Nagyvilág

Orosz és fehérorosz maffiózókat tartóztattak le

orosz rendőrségi autó (orosz rendőrség)
orosz rendőrségi autó (orosz rendőrség)

Négy alvilági bandavezért és tizenkilenc másik bűnözőt vett őrizetbe az orosz rendőrség egy Moszkva melletti kisváros éttermében, ahol egy ismert "keresztapa" megölése utáni tennivalókat vitatták meg - közölte szombat este az orosz belügyminisztérium.

Orosz és fehérorosz alvilági vezetők a Nikolina Gora nevű település egyik éttermében tartottak titkos összejövetelt, hogy megbeszéljék, milyen lépéseket kell tenniük az után, hogy a minap Moszkva belvárosában megölték az orosz maffia egyik legbefolyásosabb vezetőjét, a Gyed Haszan (Haszan apó) alvilági néven ismert maffiózót. Össze akarták hangolni a klánjával rivális Tariel Oniani nevű maffiacsoportnak alárendelt bűnbandák tevékenységét.

Az Interfax hírügynökség szerint az összejövetelen három fehérorosz bandavezér “megkoronázására” készültek: orosz kifejezéssel a “vor v zakonye” címet kellett volna megkapniuk. Az elnevezés a volt Szovjetunióban keletkezett, és speciális bűnözői státust, hatalmat takar. A vor v zakonye nem az állami törvényeket, hanem az alvilági szabályokat tartja be és tiszteli messzemenőkig.

A rendőrség lecsapott az étteremre, és őrizetbe vette a találkozó résztvevőit, összesen 23 embert.

Gyed Haszant – valódi nevén Aszlan Uszojant – január 16-án ölték meg Moszkva központjában. A férfi egy bűnbanda vezetőjeként megszerezte a feketevállalkozások feletti ellenőrzést valamennyi oroszországi régióban. Kiterjedt kapcsolatrendszere volt a korrumpálható bürokratákkal és a titkosszolgálat embereivel. Uszojan az utóbbi években egyfajta döntőbíróként működött az üzleti életben. Azok az üzletemberek, akiknek meggyűlt a bajuk a hatóságokkal és a törvénnyel, gyakran fordultak hozzá segítségért. Emberei a 2014-es szocsi téli olimpiai építkezések egy része feletti ellenőrzést is meg akarták szerezni.

Az utóbbi években négyszer törtek Uszojan életére. Megölése megrengette az orosz alvilágot, és bűnügyi szakértők most újabb maffiaháborútól, a piszkos üzletek újrafelosztásától tartanak Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik