Gazdaság

Repertoár

Az 50 millió eurós műkincsrablás ne vegye el senki kedvét egy jó kis bécsi múzeumlátogatástól, maradt látnivaló bőven. Például a Belvedere Galerie-ben, ahol Friedrich von Amerling kiállítás várja az érdeklődőket június 22-ig, vagy a Joseph Haydn Museumban, amely Haydn és Beethoven című tárlatával november 2-ig emlékezik a zeneirodalom két géniuszára.

Toulouse-Lautrec válogatott gyűjteményes kiállítását a Bank Centerben “szervírozza” a Szalóky és a Martino Galéria. A május 25. és június 15. között látható tárlat vélhetően legalább akkora csemege a kora nyári kínálatban, mint A képek hűsége című kollekció, amely a nagy szürrealista festő, René Magritte harmincas években készült fotóiból ad válogatást. A fényképek pikantériája, hogy a mester szabadidejében feleségét vagy barátait kitalált szituációkba helyezte és meghökkentő portrékat készített róluk. A tárlat június 10-ig tekinthető meg a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban.

A Gyermeknap rendezvényei általában össznépi buliba torkollnak, ahol a szülők is ellazulhatnak kissé, ám aki ennél többre vágyik, feltétlenül látogasson el 25-én a Nemzeti Színház tereprendezéstől mentes tájaira, ahol is a teátrum vezetése a “hajóorrt” és a “zikkurátot” egy napra gyerekparadicsommá változtatja. Szombaton és vasárnap a Nemzeti Táncszínház műsora is a srácoknak kedvez: a Honvéd Együttes előadásában az Országalma, avagy Mátyás király és a cigánylány című produkció kerül bemutatásra, mindezt stílszerűen táncház és kézműves foglalkozások követik.

A 4 csütörtök hete című színházi előadás zenéből, táncból, jelbeszédből áll össze, akik pedig mindezt összemixelik, a francia Castafiore társulat, amely május 27-28-án vendégszerepel a Vígszínházban. Az angersi művészeti iskolából kinövő együttes ars poeticája így hangzik: “Le akarjuk győzni a zsarnoktanoncokat, ki akarjuk irtani a csúfságot. Hisszük, hogy mesterségünk erényei segítenek távol tartani világunkat a mélységes hülyeségtől és a kapzsi közönségesség gyilkos párájától”. Nos, a végeredmény nem ennyire szintetikus, az előadás inkább bohókás és elképesztő.

Ritka hangszereken, lírai finomsággal szólaltatják meg elmúlt évszázadok dallamait – köztük XVII. századi olasz és francia madrigálokat – a Le Poeme Harmonique zenekar tagjai május 23-i koncertjükön a Kiscelli Múzeumban. A Vincent Dumestre karmester köré 1997-ben szólistákból szerveződött “banda” eddig megjelent két CD-je – a Belli, illetve az Il Nuovo Stile – igazi csemege. Miként nyilván az lesz a Balázs Elemér Group legújabb korongja is, amelynek bemutató koncertjére egyébként május 30-án kerül sor a Raiffeisen Jazz Klubban.

A motorversenyzés szerelmesei akár már csomagolhatnak: a BMW Boxer Kupa legközelebbi futamára – ez a Francia Nagydíj – május 24-én kerül sor, mégpedig a patinás Le Mans-i pályán. A versengés tétje nem kevés, hiszen a 2003-as bajnok egy 60 ezer eurós M3-as kupét, a második helyezett egy 25 ezer eurós Mini Coopert, míg a bronzérmes egy 15 ezer eurós motort vihet haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik