Nagyvilág

Nem lesz kiskoalíció Németországban

Angela Merkel (angela merkel)
Angela Merkel (angela merkel)

Két forduló után eredménytelenül zárult Németországban a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a Zöldek egyeztetése a közös kormányzás lehetőségeiről, így a győztes konzervatívok csak a másik nagy szereplővel, a szociáldemokrata párttal (SPD) tárgyalnak tovább a kormányalakításról.

A konzervatívok és a Zöldek berlini megbeszéléseinek több mint hat órán át tartó második fordulója után, szerdára virradó éjjel a CDU és a bajor CSU főtitkára, valamint a baloldali ökopárt társelnökei egyaránt azt mondták, hogy a puhatolózó tárgyalásokat nem követi hivatalos koalíciós tárgyalás, mert nincs kellően erős alap, amelyre fel lehetne építeni egy teljes törvényhozási cikluson keresztül kitartó koalíciót.

Mi a német csoda titka?

A kormányalakítási folyamat következő lépése az, hogy a konzervatívok meghívják az SPD képviselőit egy újabb, harmadik programegyeztető megbeszélésre, amelyet várhatóan csütörtökön tartanak majd – mondta Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

A konzervatívok nagy fölénnyel nyerték meg a szeptemberi választást, de nem szereztek abszolút többséget, koalíciós társuk, a liberális FDP pedig kiesett a Bundestagból, ezért új partnert kell találniuk a kormányzás folytatásához.

A konzervatívok és a szociáldemokraták szövetségi szinten már kétszer kormányoztak együtt a II. világháború óta, legutóbb a 2005-2009-es ciklusban, és jelenleg a 16-ból 5 tartományt közösen irányítanak.

A konzervatívoknak és a Zöldeknek tartományi szinten sem sikerült még egy teljes ciklust kibíró koalíciót létrehozniuk. Eddig egyszer próbálkoztak, Hamburgban, ahol a CDU 2008-ban lépett kormányra a baloldali ökopárttal. A Zöldek két év után kiléptek a koalícióból, ezért előrehozott választást kellett tartani, amelyen az SPD abszolút többséget szerzett.

Olvasói sztorik