Gazdaság

Belgrádi gyilkosság, bagdadi háború

Djindjics meggyilkolásának következményei módosíthatják az Irak ügyében egymással viaskodó Amerika és a német-francia- orosz "front" viszonyát. Méghozzá az utóbbiak kárára. Egy új balkáni robbanás egyik félnek sem érdeke, ezért megkísérlik majd a merényletet "szerb belügyként" kezelni.

Mintha egy őrült filmrendező szeszélye kergetné a világot abszurd helyzetekbe. A múlt héten azt hittük, hogy “csak” az iraki háború örvénye sodor bennünket veszélyes szakadékok felé. Irak most is a világot megosztó elsőrendű válság. Sőt, a lapzárta óráiban úgy tűnt: a Bush adminisztráció elszánta magát arra, hogy napokon belül egy törvénytelen diktatúra ellen az ENSZ jóváhagyása nélkül – tehát törvénytelenül – megindítja a háborút. És ebben a feszült pillanatban Belgrádban meggyilkolták Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt. A Balkán újra figyelmeztet: senki ne ringassa magát abban az illúzióba, hogy fegyveres intervencióval meg lehet oldani évszázadok megkövesedett örökségének súlya alatt görnyedő társadalmak problémáit.


Belgrádi gyilkosság, bagdadi háború 1

KÖZÖS GYÁSZ. Most nem Djindjics múltjáról és politikai fordulatairól kell beszélni. Elég annyi, hogy az Irak ügyében annyira megosztott Amerika és Európa egyaránt úgy gyászolja, mint a Balkán demokratizálásának immár halott reménységét. Ez ma igaz is. Ám ez nem változtat azon, hogy az áldozat egyben sajátosan balkáni politikus is volt, akinek a környezetéhez hasonulva kellett manővereznie. (Nem véletlen, hogy az a környezet gyilkolta meg, amelyhez illeszkedett, és amelyet meg akart változtatni.)

Ennél sokkal fontosabb a belgrádi gyilkosság másik üzenete: a Balkán továbbra is robbanékony veszélyzóna. Sőt, sajátos párhuzam fűzi Irakhoz. Ezért – persze attól függően, hogy mi történik ebben a két nyitott válsággócban – megváltozhatnak azok a mai ellentétpárok, amelyeket eddig egyértelműen az Irak körüli pozícióharc határozott meg.

Tetszik, vagy sem, az “elfelejtett” Balkán-krízis fellángolásának már a puszta lehetősége is gyengíti a Bush kormány elszánt háborús politikájával szembenálló Berlin-Párizs-Moszkva front sikerének esélyeit.

A jugoszláv állam szétbomlásáért a mai Európai Unió (és ráadásul különösen Németország) sokkal súlyosabb felelősséget visel, mint Amerika. A széthullást elsősorban, mint mindig, belső okok indították el. Az unió azonban nem ismerte fel, hogy a széthullás anarchikus és véres, polgárháborús jellege hosszú évekre destabilizálhatja az egész Balkánt. Így hát semmit nem tett a folyamat ellenőrzése, vagy lassítása érdekében. 1991 decemberében német sürgetésre elismerte Horvátország és Szlovénia függetlenségét. Ezzel elindította azt a lavinát, amely Boszniában, majd Koszovóban, Jugoszlávia etnikai feszültséggócaiban szörnyű vérfürdőhöz vezetett. A németek akkori nyomása azzal magyarázható, hogy a Balkánt történelmileg a maguk befolyási övezetének tekintették. Ebben az ügyben a franciák vetélytársaik voltak és maradtak. Ha a belgrádi gyilkosság nyomán bármilyen, előre nem látható krízis lobban fel, meggyengülhet az Irak ügyében oly hatékony német-francia együttműködés.

KÉT ROSSZ KÖZT. Az oroszok helyzete még kényesebb. Az amerikai politika a határozottan liberális Clinton második elnökségi periódusában eljutott az úgynevezett “humanitárius intervenció” doktrínájához. Ez voltaképpen a megelőző háború Bush nevéhez fűződő doktrínájának előképe volt, noha a két elnök szemléletét egy világ választotta el egymástól. Abban a szakaszban Oroszország, történelmi hagyományainak megfelelően, úgy lépett fel, mint a szlávok (a gyakorlatban Szerbia) patrónusa. Ebben a szerepben Jelcin Oroszországa automatikusan az amerikai “humanitárius intervenció” ellenfelének számított. Putyin is szembefordult Amerikával Irak, tehát a megelőző háború doktrínája ügyében. Ám a balkáni krízis kiéleződése esetén már nem engedheti meg magának, hogy egyszerre konfrontálódjék az Európai Unió német-francia vonalával, meg az Egyesült Államokkal. Hiszen integrációs törekvései Európához kötik, globális érdekei viszont Washingtonhoz. Így az orosz diplomácia a belgrádi gyilkosság után csak két rossz közt választhat.

Mindebből sejthető, hogy valamennyi érdekelt hatalom arra fog törekedni, hogy a belgrádi gyilkosságot “szerb belügynek” tekintse. Hogy ez sikerülhet-e, az a homályos közeljövő eseményeitől függ. Az események pedig ugyanolyan makacs dolgok, mint a tények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik